Patru colege, care au mereu cuvintele la ele ... inclusiv pe cele în engleză. Și tot patru suflete iremediabil cucerite de necuvântătoare. Mai exact, departamentul Traduceri.
Da, știm, engleza este pe buzele tuturor, dar fetele acestea o știu „ca la carte”. Este unul dintre departamentele cu vechime în companie, în jur de 20 de ani, atunci când colegii de la Marketing erau inspirați să le „traducă” în imagini astfel:
Dacă nu ați interacționat până acum cu ele, este important de știut că departamentul de Traduceri se ocupă cu … exact, traduceri. Poate părea, dar nu este deloc o treabă ușoară, pentru că de multe ori interpretarea mesajelor este dificilă, mai ales când limbajul este ascuns printre cifre, termeni tehnici, financiari, de arhitectură sau juridici. Și cu toții știm ce responsabilitate mare o pot avea cuvintele în contracte și parteneriate oficiale.
Fetele acestea sunt o echipă și își acordă încredere maximă în fiecare dintre ele. Uneori, pentru a se încadra în deadline, lucrează chiar și două dintre ele la un document, iar la final materialul își păstrează tonul și coerența.
Este un departament suport, astfel că munca lor se vede de multe ori în rezultatele celorlalte echipe. Pe ele le găsim în spatele monitoarelor, cu degetele dansând frenetic pe tastatură și cu sursele de documentare în apropiere. Dincolo de fețele politicoase care îți răspund oricând cu „sigur, facem” stau personalități, experiențe, povești și pasiuni diferite. Un „hobby” au însă în comun și e subiect de rang înalt al discuțiilor – „ghemotoacele de blană pufoasă”.
Dana Tofan – SophistiCATed
Dana Tofan este „om IULIUS” de aproape 20 de ani. Pentru ea, superputerea departamentului este rezumată în „nu există nu se poate. Şi se poate şi în timp record”. Deși puțin probabil, dacă nu ați cunoscut-o suficient pe Dana, vă spunem că are un mare talent, acela de a fi extrem de răbdătoare. Deși pare că are toate corăbiile vieții aliniate și pe ape calme, pe care nimic nu le poate învolbura, Dana este o persoană empatică și sentimentală, care își înmagazinează stresul și greutățile, fără a le expune sau transfera din presiunea lor celorlalți. Despre emoție este și prima ei amintire din departament, pe care o privește drept „emoția unui nou început, atât pentru mine ca persoană, cât şi pentru departamentul căruia tocmai îi puneam bazele împreună cu Aura. Și, bineînțeles, coafura tip bob a Aurei 😊”.
Provocată să ne spună cum ar fi personificarea departamentului său, răspunsul a venit natural și ferm: „o persoană hands-on, mereu acolo, mereu cu o soluţie, o mână de ajutor, un zâmbet şi o încurajare. Şi musai cu simţul umorului!”. De altfel, fără intenție, s-a și autocaracterizat, pentru că așa este și Dana: organizată, cu spirit de echipă, cu un DA ferm pentru solicitările celor din jur și cu umorul la purtător.
Viața nu-i un film, dar dacă ar fi să fie, Dana s-ar vedea în „Pe aripile vântului”. „Una dintre cărţile şi respectiv filmele marcante pentru mine, despre supravieţuire, despre empowerment, despre a lupta şi, mai ales, despre a şti că: after all, tomorrow is another day!” Nici nu ne așteptam la altceva, ea însăși fiind o fire boemă, care știe să aprecieze viața și ceea ce îi oferă și pentru care „micile bucurii” de peste zi (poate doar și o mângâiere de felină 😊) îi pot fi sursă de motivare.
În două decenii, „poveștile” strânse sunt multe. Una amuzantă pentru Dana s-a petrecut într-o seară târzie, când, „captivate” de pasiunea cu care lucrau la un contract, ea și Aura au fost încuiate în sediu. Norocul a venit printr-un coleg, care le-a auzit bubuiturile disperate în ușă și le-a „eliberat”.
Fetele de la Traduceri au simțul umorului și își găsesc energia prin râs, care, de altfel, este o regulă pe care ar implementa-o pentru toată lumea: „Faceți haz de necaz!”. Poate de aceea nu au o problemă în a asculta colinde în luna august. „Da, așa am avut chef ... 😊”.
Dana este o fire boemă, pentru care fericirea nu vine cu etichetă sau preț, iar pe lista ei de „to do” se mai numără echitația și cântatul la pian. Despre ea mai putem spune că prieteniile sunt „pe bune”. Nu știm cât de mulți prieteni are, dar pe cei pe care îi are, sunt pentru o viață ... cuvântători și necuvântători.
În loc de concluzie, despre Dana nu poți să vorbești fără să menționezi crezul său: „After all, tomorrow is another day!”
Aura Stan – energie calmă
Exact cum îi spune numele, Aura are o „aură” aparte. Este calmă, cu un dar al povestirii captivant, un zen de invidiat și o bunătate care vorbește prin ochi. Este genul de persoană „ca o mamă bună”, care îți dă o energie pozitivă chiar și fără să-ți spună nimic.
Talentul său declarat este „invizibilitatea”. „Cam toate convorbirile mele încep cu 《nu te-am văzut de nu mai știu când!》. De altfel, nici senzorii de la ușile automate nu fac față. Colegele mele știu că trebuie să încetinesc și să execut o sesiune de pseudo-aerobic bizar, dacă vreau să conving ușile să se deschidă”.
Povestirile Aurei sunt mereu captivante, așa
cum e și cea despre o întâmplare ce i-a rămas în minte. „Aveam de rezolvat ceva foarte urgent și destul de amplu, așa că trebuia să rămânem – eu și Daniela – peste program pentru a finaliza. Am dat o fugă să iau puștiul de la grădiniță, l-am adus cu mine la sediu și l-am 《predat》 agentului de pază. Peste vreo jumătate de oră, alarmată că e PREA liniște, am ieșit din birou să investighez situația, oare e în regulă totul? Colegul de la pază împărțea cu 《colegul》 de trei ani pixurile și creioanele, desenau concentrați amândoi ochelari, mustăți și bărbi fotografiilor dintr-un smoc de publicații care urmau să ajungă la reciclat! Bonă cu atestat de arte marțiale nu cred că are chiar toată lumea”. „Nu e nimic ieșit din comun pentru IULIUS”, spune Aura, care își amintește că „și la Traduceri a deschis, la un moment dat, ușa un coleg inginer constructor și ne-a întrebat, destul de agitat: 《fetelor, nu aveți o șurubelniță?》. Au rezolvat 《fetele》 problema lui cu ajutorul piesei metalice care fixează dosarele în biblioraft. Avem soluții!”
Din seria învățăturilor pe care doar Aura ți le-ar putea da este și regula pe care ar implementa-o pentru toată lumea: „Ascultă, pentru a fi ascultat! Magia se naște din echilibru, iar sănătatea, optimismul și bucuria contrabalansează ușor orice obstacol”. Iar o alta este regula nescrisă a departamentului, din punctul ei de vedere: „colaborarea. Totalul capacității e mai mare decât simpla sumă a abilităților. Ne susținem, brainstorming is our middle name!”
Aura își portretizează departamentul ca pe „o gospodină cu mânecile suflecate, cu mâinile pline de făină, unt și mirodenii parfumate, ascultând concomitent Metallica, cocoțată pe tocuri cui! Suntem destoinice, dar și sofisticate.” Ne spune că în cazul lor umorul funcționează perfect și ca supapă de supra-presiune, în eliberarea stresului, și ca energizant, pentru că spiritul ludic merge mână în mână cu bucuria de a învăța lucruri noi.
Despre Aura vă mai putem spune că, în contrast cu personalitatea ei calmă, ce nu a făcut niciodată, deși își dorește, este să zboare cu parapanta. „Nu am avut ocazia, curând se va realiza, totuși!”. Cu optimism încheiem descrierea ei, pentru că ea este un boost de optimism!
Ioana Brumă – „bring it on!”
Puțini dintre colegi o cunosc cu adevărat pe Ioana. Iar celor care nu au interacționat cu ea decât via email, vă spunem că dincolo de aparența introvertită, Ioana este o persoană spirituală și amuzantă, cu un sarcasm haios. Cel mai important, este un om bun, genul care, odată ce te cunoaște, îți sare în ajutor necondiționat. Este și un compendium al replicilor funny în engleză și îi vine firesc să privească cu o doză de umor aproape orice situație. Nu e de mirare că ceea ce îi place la birou cel mai mult sunt „situațiile care se lasă cu o criză de râs. Sunt mereu o bucurie”. De altfel, ce și-ar dori pentru toată echipa este „să zâmbim mai des, chiar și cu masca pe față”.
Prima ei amintire din departament e legată de surprinderea privind modul în care lucrau oamenii în „furnicarul” neobișnuit din vechiul sediu, cel din showroom-ul de la Iași.
Deși pare că nu ia problemele vieții în „foarte serios”, are o maturitate interesantă și capacitatea de „autoconservare” pentru lucrurile care contează cu adevărat.
Creativă și atipică este și în dorințe, pentru că ceea ce nu a făcut niciodată și vrea să se întâmple este vizita într-un sanctuar de elefanți, feline mari sau lupi. Iar dacă ar fi un cinema star, ar vrea să joace în „About Time”. „Îmi place ideea de a te putea întoarce în timp și retrăi anumite momente având o perspectivă diferită”, motivează Ioana.
Inutil să spunem că și Ioana este îndrăgostită iremediabil de pisici, o regulă nescrisă a departamentului, spune ea, fiind: „Cats (CAT-computer assisted translation tool) are a must!”
Lelia Creangă – let`s rock!
Lelia este și cu vechime, și nouă în departament. Asta pentru că, după 7 ani în IULIUS, pentru 3 ani, a ales să fie asistent veterinar, o activitate direct legată de marea ei pasiune. Exact, tot animăluțele! Acum s-a realăturat colegelor sale și completează cvartetul de la Traduceri. Este și poate cea mai „rebelă”, pentru că în mintea ei se aude rock-ul la volum maxim, îi plac motoarele și le și conduce, se simte ea în vârf de munte și se dedică întru totul patrupedelor.
Pentru Lelia, prima amintire legată de IULIUS este din ziua interviului, mai exact „uimirea de a vedea 《first hand》 energia cu care lucrau oamenii din birouri, o atmosferă foarte dinamică, oameni volubili, fiecare prins într-o 《mișcare》 bine conturată, precisă. Dar, mai pregnantă și cu un ecou mai mare în mintea mea a fost Dana, care a reușit să mă facă să trec peste sentimentul de 《out of place》pe care-l are orice nou-venit într-o companie mare.”
Cel mai neobișnuit talent declarat al Leliei este să trateze pisici mai puțin cooperante. „Nu neapărat sălbatice, dar cu siguranță nedoritoare de pastile sau injecții”. Iar superputerea ei este să-și păstreze „sângele rece” într-o situație de urgență. „Îmi plac urgențele și adrenalina”.
Dacă ar putea face o regulă general valabilă pentru toată omenirea, Lelia ar seta o zi a implicării: „să ajute pe cineva în nevoie: un animal de pe stradă, cu orice mijloc poate și are la îndemână. Pentru o zi, să nu mai fie nepăsători”. Este una dintre regulile nescrise care îi guvernează viața, alături de punctualitate și refuzul de a se complace în rutină ori de a tolera răutatea și lipsa de bun simț.
La capitolul dorințe, Lelia bifează înotul pe lângă balene albastre și o expediție de alpinism pe Meru.
Fetelor, vă mulțumim pentru suportul pe care ni-l oferiți, uneori contracronometru ... bine, de multe ori contracronometru 😊! Vă apreciem pentru bunătatea și implicarea voastră în lumea necuvântătoarelor și ne place energia voastră, individuală și de grup!
Suntem mândri să fiți #OameniiIULIUS!
Material realizat de Adelina Paisa, Departament PR
Comments