Silviu Băbțan este unul dintre #OameniiIULIUS de aproape cinci ani, timp în care a ocupat succesiv pozițiile de Retail Leasing Manager și Office Leasing Manager. „Lucrează acolo unde te poți dezvolta profesional și, totodată, poți contribui la dezvoltarea companiei” este motto-ul profesional al lui Silviu, o aspirație ce reflectă o înaltă conduită profesională. Înzestrat cu tact, perseverență, dar și cu multă modestie, pentru Silviu cea mai importantă în munca lui este abilitatea de a găsi soluții și de a fi prompt. L-am întrebat pe Silviu ce este greu sau diferit în sectorul real-estate?
„Diferența față de alte sectoare este noutatea acestuia în România. În comparație cu multe altele, România nu are o istorie în spate la care să se poată raporta și care să-i furnizeze lecții de tipul «așa da» sau «așa nu». Practic, experiența acumulată nu este mai mare de 15, 20 de ani cu îngăduință, ani în care acest sector a luat avânt. Ceea ce facem noi acum este să setăm cadrul, iar acest lucru implică o mare responsabilitate”.
Cu o dublă specializare în economie la Universitatea Babeș-Bolyai, Silviu și-a început parcursul profesional cu un internship în grupul IULIUS, însă pentru că la sfârșitul acestuia nu existau încă posturi libere în companie, Silviu a avut mai multe experiențe profesionale înainte de a se alătura grupului. După ce a lucrat ca analist și specialist HR, a ajuns și într-un loc în care a acumulat experiență în evaluarea de proprietăți imobiliare, perioadă în care a obținut și partea de acreditare ca evaluator autorizat. Pentru Silviu, evaluarea de real-estate nu este doar un job, ci o adevărată știință, care, asemenea oricărei alte științe, are în spate mult studiu. De aceea, în prezent, Silviu este pe cale de a-și finaliza doctoratul cu o teză în care cercetează evaluarea prin intermediul unor modele informatice automatizate. Și cum asta nu ar fi fost deja foarte complicat, una dintre marile dorințe ale lui Silviu este de a dobândi și o certificare internațională:
„Îmi doresc să devin membru al Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), cel mai important organism internațional din domeniu și care te certifică global. Acordarea membership-ului presupune un stagiu de practică, experiență dovedită și un întreg proces de testare”.
Complexitatea procesului nu îl sperie, dimpotrivă! Pentru că Silviu știe de ce face toate aceste lucruri. Din dorința de a avea mai multe responsabilități și de a ajunge în postura de a gestiona un portofoliu mai generos de spații de închiriat, precum și o echipă mai mare de oameni.
Experiența ca parte a grupului IULIUS îi satisface nevoia de nou:
„În cadrul IULIUS, fiecare zi îți oferă ceva nou și fiecare zi vine cu o altă provocare. IULIUS a fost și este o companie-școală. Simți cum compania investește în tine ca profesionist, motiv pentru care te poți dezvolta într-un ritm accelerat”.
Pentru noua generație, Silviu are un sfat în atingerea unui înalt nivel de profesionalism:
„Să experiementeze cât mai multe domenii, inclusiv în specializarea în care s-a format, și să-și dea seama dacă este ceea ce ar face pe o durată lungă de timp. Să nu se plafoneze și să caute acele companii unde se pot dezvolta și unde își pot lăsa amprenta’’.
După un an greu pentru industria în care lucrează, Silviu vede toată această perioadă ca pe o mare oportunitate de a privi lucrurile dintr-o nouă perspectivă:
„Anul 2020 a fost ca niciun altul. Într-un fel, cred că ne-a trezit și ne-a făcut să realizăm că în fața unei crize majore și simultane prin care trece întreaga omenire, singura soluție este aceea de a apăsa pedala dezvoltării. Este un fapt că în acest an am avansat cel puțin 10 ani pe partea transformării digitale. În fiecare zi se inventează soluții pentru viitor. Chiar și din punct de vedere personal, cred că beneficiul este că am realizat cât de importantă este sănătatea și investiția în aceasta”.
Dincolo de modestia pe care o afișează, Silviu are siguranța cuiva conștient de propria lui valoare. Spune că tăria de a trece peste obstacole și încrederea de sine sunt valori pe care le-a învățat de la mama sa. Iar dacă colegii îl văd calm și relaxat, asta este și pentru că a avut un maestru care i-a predat această artă, tatăl său fiind o persoană care găsește haz în orice necaz.
Timpul liber și-l împarte între plăcerea de a explora noi rețete culinare, mai ales partea de baking, și explorarea munților. Anul acesta are un plan ambițios, acela de a finaliza ascensiunea tuturor vârfurilor muntoase din România, cu o altitudine de peste 2.500 metri. Pasiunea pentru gourmet se regăsește și în planurile de călătorie, pentru că orice loc nou descoperit crede că ar trebui experimentat și prin cultura culinară locală.
Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIULIUS
Work from home sau work from office?
Eu sunt pentru work from office. Dincolo de alte considerente legate de coordonare, socializare și creativitate, munca de la birou înseamnă și un stil de viață. Îmi place să merg îmbrăcat la costum, să mă întâlnesc cu partenerii și colegii, să am parte de acea strângere de mână, care este mai importantă ca multe alte lucruri.
Mare sau munte?
Ambele, dar mai mult muntele. Pentru partea de drumeții, care este o chestiune de solicitare și cunoaștere a propriei persoane. Atunci când mai ai o jumătate de oră până la vârf și simți că te lasă picioarele și, cu toate acestea, tragi de tine este cel mai bun exercițiu pentru autodepășire.
Cafea sau ceai?
Ceai. Mult ceai.
O melodie în care te regăsești?
The Lost Song de la The Cat Empire.
Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?
Tot român, deși mi-ar plăcea să locuiesc în Spania.
Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?
Pentru oportunități, Viena. Pentru calitatea vieții, Marbella.
Dragă Silviu, cu o așa determinare și putere de a studia, ești o inspirație pentru noi și suntem siguri că viața ta profesională va atinge noi culmi. Noi îți mulțumim că ești unul dintre #OameniiIULIUS!
Σχόλια