Imaginați-vă doar o zi din viața unui hotel de lux! Un furnicar de oameni care se înregistrează la recepție pentru a-și începe călătoria de afaceri sau de vacanță, alte zeci sau chiar sute care defilează în rochii de seară și în smochinguri la evenimente exclusiviste. Gale, premii, conferințe, decernări, aniversări, nunți, party-uri spectaculoase. Fiecare eveniment cu mizele și standardele lui. Fiecare om cu propriile așteptări în ceea ce privește calitatea serviciilor într-un hotel de lux. Pentru a satisface și a înțelege nevoile fiecăruia trebuie să ai în spate un lung șir de experiențe formatoare, dublat de o aplecare personală spre ospitalitate și relaționare.
Așa a început pentru Vlad Gociman un drum palpitant într-un domeniu extrem de dinamic, în care a acumulat o experiență internațională și locală de aproape 15 ani:
„După un an la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iași, am aplicat pe cont propriu la Hotel Institut Montreux din Elveția, una dintre școlile internaționale de elită în pregătirea specialiștilor din industria ospitalității. Am conștientizat că sunt genul people oriented, că îmi plac oamenii și îmi place să-i ajut, iar partea asta de ospitalitate și relaționare mi se potrivea mănușă. În plus, mi se părea că HORECA este un domeniu care este pe val, unde se inovează mult iar ritmul dezvoltării este susținut. Și nu m-am înșelat, exceptând pandemia, care a fost o frână, desigur, dar am încredere că lucrurile vor reintra pe făgașul normal”.
Experiența elvețiană și-a pus amprenta asupra lui Vlad, câștigând la sfârșitul celor trei ani de școală și practică un mindset centrat pe client, extrem de agil, cu o mare putere de adaptare:
„Anii de școală erau împărțiți în cele 6 luni de acumulare teoretică și 6 luni de practică pe an. Cea mai solicitantă practică am avut-o chiar în primul an, când am fost integrat în grupul Marriott din Zurich și unde lucram o medie de 15 ore pe zi, într-un mediu divers și extrem de provocator, cu toate tipologiile umane posibile. A urmat al doilea an cu o practică de șase luni la Ritz-Carlton din Barcelona, unde am învățat ce înseamnă cu adevărat serviciu personalizat și anticiparea tuturor nevoilor unui client. În al treilea an de școală, am mers șase luni în Singapore pentru o practică în management hotelier general, la Pan Pacific Hotel. O experiență care m-a ajutat să înțeleg abordările culturale și organizaționale diferite dintre Europa și Asia”.
Anii aceștia au venit și cu multe povești frumoase. Cum este cea când hotelul Ritz din Barcelona aștepta un cuplu tânăr cu un copil care stătea doar pentru o noapte, dar care își propusese să ajungă în timpul scurt petrecut în Barcelona și pe Camp Nou pentru o vizită și achiziționarea unui fular original, ce trebuia să râmănă o amintire prețioasă. Cum zborul lor a întârziat și era evident că nu vor mai putea face vizita programată, Vlad a vrut să le facă o surpriză și a mers el însuși să cumpere copilului fularul simbol al echipei Barcelona. Bucuria a fost pe măsură, dar și mulțumirile familiei transmise în scris și aprecierile lanțului hotelier pentru gestul generos făcut de Vlad.
Cu toate aceste experiențe intense, Vlad nu și-a uitat niciodată rădăcinile și a vrut mereu să se întoarcă acasă, unde a crezut că poate excela ca profesionist și poate face o diferență. Din fericire, întoarcerea acasă a coincis cu pregătirile de inaugurare ale Palas Iași, iar Vlad Gociman a început să lucreze încă din 2011 la strategia de evenimente a viitorului Congress Hall:
„Cea mai mare provocare a fost să aplic ceea ce învățasem la nivel global în contextul local, folosind mai puține resurse și infrastructură, mai ales umane, dar păstrând nealterate principiile de acțiune și de comportament. Obiectivul meu a fost, încă de la început, de a face lucruri noi, spectaculoase, care nu s-au mai făcut. Împărtâșind aceleași valori cu managementul companiei, am reușit să creăm ceva de impact. Cred că acum culegem roadele unei astfel de viziuni, pentru că la Congress Hall se poate face orice tip de eveniment, de la cele personale – nunți, botezuri, petreceri – până la cele corporate sau cultural-artistice”.
Cum niciun eveniment nu seamănă cu celălalt și fiecare vine cu un nivel ridicat de așteptări, Vlad crede că diferențiatorul major îl face echipa. Are o echipă unită și pasionată, capabilă să lucreze sub presiunea timpului și să se miște foarte repede atunci când este nevoie:
„Suntem deseori în situația de a avea doar două ore la dispoziție pentru a schimba în întregime un set-up de sală și de a asigura o trecere fără urme de la un congres la o nuntă. Cu cât ne organizăm mai bine înainte, cu atât lucrurile merg mai lin. Din fericire, am alături de mine o echipă motivată și bine pregătită”.
De altfel, la oamenii noi care ajung în echipa lui caută să vadă nu atât o experiență recentă, cât zâmbet, pasiune, fler, prezență, creativitate și dorință de a face lucurile să se miște.
Cel mai solicitant eveniment avut la Iași a fost unul de comemorare a Holocaustului, cu participare internațională și invitați de rang înalt, implicit cu măsuri de securitate sporite. Este însă și evenimentul de care Vlad este cel mai atașat emoțional, pentru că în plină desfășurare a primit vestea nașterii primului său copil. Cea mai dificilă perioadă a fost însă cea de pandemie, când Vlad împreună cu echipa a trebuit să reconfigureze totul, să vină cu noi soluții și să se descurce cu mult mai puțini oameni. Cu toate acestea, ceva bun a ieșit și de aici. Anume, un nou concept de eveniment privat: nunta pe terasă.
Caruselul acesta de emoții și adrenalină este partea care îl stimulează cel mai tare. În plus, îi place locul pe care și l-a câștigat în echipele de dezvoltare ale noilor proiecte ale grupului:
„Participarea la pregătirea noilor proiecte contează mult pentru mine. Am făcut parte din echipa care a pus bazele Congress Hall de la Iulius Town Timișoara. Acolo m-am ocupat de utilarea bucătăriei, managementul fluxurilor, achiziția de mobilier. Același lucru urmează să-l fac pentru proiectul Family Market de la Miroslava. La IULIUS, ai libertatea de a veni cu orice idee, de a face lucrurile așa cum le vezi tu, atât timp cât faci lucrurile cu responsabilitate”.
Pentru Vlad, vacanțele nu sunt doar pentru relaxare, ci și pretexte de a învăța și vedea lucruri noi pe care le-ar putea aduce și el la Iași:
„Mă interesează să văd ce fac alții, este important să păstrezi contact cu ce se întâmplă în alte părți. De fiecare dată când merg într-un hotel sau restaurant, chiar și în concediu analizez fiecare detaliu, tot ce văd nou și diferit”.
Cu doi copii mici, Tudor de 4 ani și jumătate și Gloria de 1 an și jumătate, Vlad adoră să-și petreacă timpul liber ieșind cu ei în parc sau la pădure, foarte aproape de casă. Este și un pasionat al grătarului și experimentează tot felul de rețete pentru familie și prieteni. Cu toate că a călătorit în multe colțuri ale lumii, Vlad nu ar schimba orașul sau locul în care este acum:
„Este foarte fain la Iași. Prietenii și familia sunt aici. Vizităm orașe. Nu m-aș vedea să trăiesc în altă parte, avem cultură, natură, o calitate a vieții ridicată”.
Vlad, îți mulțumim pentru această incursiune în culisele unei lumi fascinante și îți dorim să creezi în continuare evenimente memorabile!
Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
Vin sau bere?
Clar vin. Roze rece, vara la umbră.
Mare sau munte?
Mare, pentru că îmi place căldura și mă relaxează. Dar după mare, simt nevoia de aer proaspăt.
Matinal sau nocturn?
Matinal.
Cafea sau ceai?
Cafea, espresso/ristretto. Ceaiul, doar când sunt răcit.
Dog person sau cat person?
Am fost dog lover, dar am devenit cat lover. Acum avem o pisică și îi apreciez efectele terapeutice.
Ultima carte citită sau cartea la care ai vrea să revii mereu
„Vânătorii de zmeie” a lui Khaled Hosseini. Am început „O mie nouă sute optzeci și patru” și nu în ultimul rând poveștile pe care le citesc copiilor în fiecare seară.
Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?
Cred că grec, pentru stilul de viață mai relaxat și fără presiune. Sau poate italian pentru pasiunea pentru frumos.
Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?
Barcelona, cu siguranță, pentru că are mare, are o climă faină și calitatea oamenilor e grozavă, stilul de viață relaxat.
Care este obiectul tau favorit?
Ceasul. Când nu-l am, îmi lipsește și simt că nu-l am. După concediu, e primul pe care îl folosesc.
Dar piesa vestimentară?
Sacoul și vestimentația smart casual.
Comments