top of page

Zinueta Nagy: Ca să îmbătrânești frumos îți trebuie un psihic sănătos

Cu un simț sofisticat al propriei deveniri, Zinueta Nagy a știut de mică că există foarte multe feluri în viață de a-ți depăși condiția, însă ea a ales calea cea grea, aceea a permanentei învățări. Silitoare, pasionată de matematică și îndrăgostită de lectură, dar fără cineva aproape care să o ghideze la începutul vieții, Zinueta a ales să meargă la Politehnică la recomandarea unui văr. Facultatea a fost grea, iar ce a urmat după încă și mai greu, mai ales că Zinueta a pășit în viața profesională în anii sumbri ai comunismului. După o scurtă perioadă în învățământ, Zinueta a dat piept cu responsabilitatea și presiunea muncii de proiectare într-un mare combinat. Pentru că ceea ce făcea simțea că nu o împlinește, Zinueta a făcut un curs de Analist Programator și a început să experimenteze cu partea de contabilitate și salarizare.


Revoluția și primii ani după căderea comunismului au prins-o pe Zinueta în plin avânt profesional, când pofta și puterea de afirmare este cea mai mare. Astfel că, în scurt timp, Zinueta a ajuns să conducă la nivel național departamentul de Vânzări al unui mare retailer de electrocasnice din Cluj și apoi pe cel al unui distribuitor de electrocasnice. Cu toate acestea, curiozitatea și apetitul pentru învățare au determinat-o să înceapă o a doua facultate, astfel că, la 42 de ani a finalizat facultatea de Finanțe-Bănci.


După ce în 2013, compania la care lucra a intrat în insolvență și dornică de un nou drum, Zinueta a ales să mai facă o specializare, de data aceasta în Securitatea Muncii, ceea ce i-a deschis o extraodinară oportunitate de angajare la Iulius Mall Cluj.


„În februarie anul acesta am făcut opt ani de când sunt la Iulius Mall, iar dintre toate locurile de muncă pe care le-am avut, deși unele mi-au adus satisfacție financiară, la mall mă simt cel mai bine. Îmi place fiecare dimineață când pășesc pe holurile mall-ului și mă simt ca acasă. Îmi place jobul meu pentru că simt că am grijă de oameni, iar atmosfera este foarte frumoasă pentru că echipa este minunată. Poate că sunt ușor sentimentală, însă colectivul de aici mă face să mă simt hrănită intelectual”.


Cea mai mare atenție Zinueta o acordă anticipării riscurilor în eventualitatea producerii unor accidente. Astfel, o mare parte din efortul său este concentrat pentru pregătirea situațiilor de urgență:


„În urma unui incident în mall, în zona de food, când un angajat al unui restaurant nu a știut cum să stingă un incendiu minor, care se poate produce în orice bucătărie, am realizat că este nevoie de mult mai multă implicare în pregătirea oamenilor pentru a face față emoțional și practic în cazul unui incident”.


Pentru că instruirea pe hârtie nu mai era suficientă, Zinueta a inițiat o serie de exerciții de pregătire și apoi concursuri în parteneriat cu ISU, care au devenit anuale:


„Poate și pentru că am câștigat premii, iar concursurile au devenit tot mai populare în rândul personalului, sunt foarte mândră de tot ceea ce am realizat în ultimii ani”.


Felul inimos și ambițios al Zinuetei este cel mai bine evidențiat de propriile cuvinte:


„Totdeauna mi-a plăcut ce am făcut. Am vrut mereu să fiu mai bună, să las ceva în urma mea, să nu trec ca rața prin apă”.


Mereu dornică să învețe, să afle ceva nou, pentru Zinueta este foarte important să fie la curent cu cele mai importante știri și informații: „Toată viața înveți ceva, chiar și atunci când înveți din experiența altora. Nu suntem atotștiutori! A căuta, a te perfecționa, a te auto-educa prin documentare, a citi presa, este un proces permanent”.


Zinueta crede că munca în echipă și colaborarea sunt cele mai importante valori pe care trebuie să le aibă un bun profesionist.


Iar atunci când se gândește la anii care vin, Zinueta are o vorbă plină de înțelepciune:


„Ca să îmbătrânești frumos îți trebuie un psihic sănătos”.


Acesta este și motivul pentru care în timpul liber Zinuetei îi place să exerseze în continuare exerciții la matematică, să citească și să călătorească:


„Nu mai fac meditații cu copiii, dar nu există an în care să nu urmăresc subiectele de la BAC sau Evaluarea Națională și să nu le rezolv. Îmi place să descopăr culturi și lucruri noi, iar toate călătoriile pe care le fac sunt pentru a descoperi arhitectură și istorie, nu doar pentru a mă relaxa”.


Zinueta, îți mulțumim pentru devotament, generozitate și omul bun care ești! Îți dorim să porți pantaloni scurți până la adânci bătrâneți!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Vin sau bere?

Niciuna. Totdeauna sunt șofer.

 

Cafea sau ceai?

O singură cafea, espresso mic.

 

Mare sau munte?

Mare, pentru că mă liniștește și îmi spală ochii.

 

Teatru sau film?

Filme SF.

 

Morning person sau night person?

Matinală.

 

Dog person sau cat person?

Îmi plac toate animalele, dar mai ales caii.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea? Cred că m-aș ocupa, în principal, de salvarea copiilor și bătrânilor din mizerie.

 

Dacă nu te-ai fi născut româncă, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Plec în fiecare an în Europa. Când trec granița mă bucur că am scăpat. Când mă întorc, abia aștept să vin acasă. Nu mă pot imagina altfel decât sunt.

 

Iar dintre toate orașele lumii, pe care l-ai alege?

Aș alege Barcelona, pentru Gaudi, pentru mare și pentru oameni.

 

Piesa vestimentară preferată?

Pantalonii scurți, pentru că sunt nonconformistă și, chiar dacă știu că am depășit vârsta pentru pantaloni scurți, mă simt prea bine în ei.0 comentarii

Comments


bottom of page