top of page

Arbori

Peisajul din Iulius Gardens Timișoara, Iulius Parc Cluj-Napoca și parcul Palas Iași este completat de arbori, care impresionează prin dimensiuni, forma coroanelor şi coloritul frunzelor, în diferite perioade ale anului. Iulius Gardens Timișoara include 1.400 de arbori, parcul Palas Iași este înfrumusețat de peste 1.000 de copaci, iar Iulius Parc Cluj-Napoca găzduiește peste 100 de arbori spectaculoși. Aceștia sunt arbori maturi și au fost aduși cu transporturi speciale de la pepinierele din Italia.

PTEROCARIA FRAXINIFOLIA

Pterocaria Fraxinifolia sau nucul caucazian este un arbore adaptat spațiilor deschise, ce are o coroană foarte amplă și care, vara, creează oaza de răcoare din parcul Palas Iași. Copacul este plantat în zonele panoramice ale grădinii și în apropierea teraselor, fiind gata să adăpostească la umbră amatorii de lectură completând foarte bine cadrul natural al parcului.

arbori1.jpg
arbori2.jpg

CARPINUS PYRAMIDALIS

Arborele Carpinus Pyramidalis (carpenul piramidal) are o formă perfectă de piramidă și ajunge la aproximativ 12 m înălțime. Este folosit pentru aliniamente, iar în parcul Palas Iași este amplasat în apropierea scărilor de pe versant, care conduc vizitatorii spre Palatul Culturii, cu rolul de a le delimita de gazon. O altă serie de Carpinus Pyramidalis este poziţionată în semicerc, în contrapoziţie cu scările principale, dând o notă de eleganță parcului.

GINKGO BILOBA

Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai „bătrâni” arbori de pe Pământ, fiind considerat o fosilă vie. În grădina Palas Iași, arborii de Ginkgo Biloba sunt dispuși de-a lungul întregului perimetru central al parcului, ajung la o înălțime de aproximativ 12 m și oferă un aer sofisticat.

arbori3.jpg
arbori4.jpg

BIG BONSAI

Bonsaiul este un arbore complex, care oferă calm și pace și care are o capacitate aparte de a crea conexiunea om-natură. Acești copaci emblematici se regăsesc atât în parcul Palas Iași, cât și în Iulius Gardens Timișoara și atrag toate privirile. Exemplarele de la Timișoara, Camelie și Pinus Parviflora au 5 metri înălțime, iar cei din parcul Palas Iași ajung până la 4,5 m înălțime și ating vârsta de 100 de ani.

TILIA (TEIUL)

Plimbările în Iulius Parc Cluj-Napoca și cele din Iulius Gardens Timișoara sunt divine primăvara datorită mirosului îmbietor al florilor de tei. Pe lângă acesta, arborele are un aspect plăcut și o mulțime de proprietăți terapeutice. Copacul oferă și un adevărat spectacol pentru că vara frunzele sunt de un verde crud și oferă o umbră deasă, iar toamna se transformă întrun galben foarte plăcut. În Iulius Gardens Timișoara, arborii au fost aduși când aveau 50 de ani și 12 metri înălțime, iar operațiunea de plantare a fost una amplă și unică în Europa.

arbori5.jpg
arbori6.jpg

SALIX (SALCIA)

Sălciile de dimensiuni monumentale au existat în Iulius Parc Cluj-Napoca încă din perioada de amenajare, dar se aflau în condiții precare și a fost necesară intervenția echipelor de peisagiști pentru salvarea lor. În momentul de față, parcul este înconjurat de sălcii bogate, cu ramuri lungi, care se apleacă mlădios spre pământ și care vara țin umbră vizitatorilor veniți să se relaxeze. Prezența lor nu poate fi trecută cu vederea din niciun colț al parcului și îi încântă pe clujeni.

AESCALUS HIPPOCASTANUM

Aesculus hippocastanum, cunoscut sub denumirea de castanul sălbatic, este un arbore puternic și falnic, decorativ prin aspect, coroană, frunze, flori și fructe. Castanul este un copac perfect pentru amenajarea spațiilor mari, precum cel din Iulius Gardens Timișoara, iar în perioada de înflorire, coroana arată deosebit. Arborii de castan sălbatic plantați în Iulius Gardens Timișoara au fost crescuți într-o seră specială, timp de 50 de ani, au ajuns la o înălțime de aproximativ 12 metri și se integrează perfect în oaza verde din centrul Timișoarei.

arbori7.jpg
arbori8.jpg

QUERCUS PYRAMIDALIS

Stejarii piramidali (Quercus pyramidalis) înfrumusețează aleea principală din centrul Iulius Gardens Timișoara și compun scheletul general al Iulius Parc Cluj-Napoca. În Iulius Gardens Timișoara, arborii au până la 12 metri înălțime, au fost crescuți în sere speciale timp de 30 de ani, au coroane impresionante care ies în evidență și sunt vedetele celui mai spectaculos parc din Timișoara. La Cluj- Napoca, în Iulius Parc Cluj-Napoca, înălțimea lor ajunge până la 15 metri.

FAGGIO

Un exemplar maiestuos din familia fagilor se află în proximitatea intrării principale din Iulius Mall Cluj. Acesta impresionează prin trunchiul solid, dar și prin coroana sa, care odată cu trecerea timpului se conturează din ce în ce mai frumos. Arborele a devenit vedeta zonei.

arbori9.jpg
arbori10.jpg

PARROTIA PERSICA

Arborele de fier persan este denumit astfel datorită consistenței dure a lemnului său. Contrar acestui lucru, arborele afișează un stil rafinat, care este susținut de forma sa elegantă, dar și de cromatica mereu schimbătoare a frunzelor. Astfel că, purpuriul frunzelor tinere ce apar primăvara se transformă vara într-o nuanță vie de verde pe aproape toată suprafața, rămânând purpurii doar marginile, iar toamna, acestea capătă diverse combinații de galben, portocaliu și roșu închis spre vinețiu. Acești copaci, care decorează frumos Iulius Gardens Timișoara, au fost crescuți în sere timp de 40 ani și îi impresionează de fiecare dată pe vizitatori.

CEDRUS ATLANTICA GLAUCA

Cu dimensiuni ce ating și 12 metri înălțime, cedrii se numără printre elementele atractive Iulius Gardens Timișoara. Sunt exemplare delicate și sensibile, cu vârste care ajung chiar și la 50, de ani și sunt originari din Munții Atlas, Maroc. Arborii sunt deosebiți datorită efectului impozant pe care îl creează în parc și a culorii gri-verde-albăstrui care se păstrează tot anul.

arbori11.jpg
arbori12.jpg

PLATANUS

Platanus sau Platan este un arbore secular, decorativ, adus dintr-un oraș istoric italian și completează perfect spectaculosul spaţiu verde din Iulius Gardens Timișoara. Arborii oferă o imagine captivantă de-a lungul aleilor din grădină.

MORUS

Cu origini în nordul Italiei, arborii Morus, cunoscuți sub denumirea populară de duzi, au fost crescuți timp de câțiva ani în sere speciale pentru a fi plantați în Iulius Gardens Timișoara. Copacii impresionează prin forma coroanelor şi coloritul frunzelor, în diferite perioade ale sezonului de vegetaţie.

arbori13.jpg
bottom of page