top of page

Când desenele devin carieră – Departamentul Arhitectură, proiectat cu talente multiple



Arhitéct – specialist în ştiinţa şi arta de a proiecta şi construi clădiri, conform dicționarului etimologic român. Potrivit „dicționarului” IULIUS, arhitectul este - persoană cu un talent inedit de a transforma imaginația în desene concrete, de a vedea cifrele traduse în linii, cu o capacitate de a citi și vizualiza gândurile celorlalți și, cel mai important, care nu cunoaște semnificația expresiei „nu se poate”.


Așa este că atunci când ne gândim la arhitecți în IULIUS, în cele mai multe cazuri, asocierea se face cu George Cupșan? Însă el este interfața unui departament din care fac parte zece „vizionari”, cu talente artistice, pozitivism debordant și profesionalism. Nu vă închipuiți că sunt arhitecți cu barbă albă și creion după ureche, pentru că sunt tineri, foarte bine pregătiți și au un entuziasm imbatabil.


Iar cum dicționarul zice că arhitectura este și știință, și artă, cu toții au abilități artistice și pasiune pentru frumos. Că doar cu asta se ocupă, cu frumosul.


Departamentul Arhitectură este unul cu o balanță care se înclină spre genul feminin. Da, femeile pot fi extraordinare și în arhitectură, istoria mondială, dar și colegele noastre o pot dovedi.


Self-made man – George Cupșan

Despre povestea lui George și despre determinarea sa în a-și îndeplini aspirațiile în arhitectură ați citit deja în serialul #OameniiIULIUS - aici.


Așa am descoperit că George este un autodidact, dar și că talentul său a fost valorificat doar pentru că a fost dublat de muncă, tenacitatete și ... mai multă muncă. Este tată pentru doi copii, un băiețel de aproape 4 ani și o fetiță de 5 ani și jumătate, iar la capitolul pasiuni extra-arhitectură, George include schiatul și realizarea de mobilier.


Cât despre job, pe lângă amprenta pusă pe proiectele companiei, UBC 3 din Iulius Town Timișoara fiind în mare parte „creația” sa, George consideră o realizare departamentul pe care l-a închegat și care ține pasul cu ritmul alert al investițiilor. „Un arhitect trebuie să fie un vizionar, dar și un om al realității, care să găsească echilibrul între estetic, funcțional și financiar. În arhitectură, orice linie costă. De aceea, este foarte important să știi să ții un echilibru între proiect și buget”, ne spune George, dând și mai multă greutate „desenelor” pe care el și echipa le realizează.


Archviz - Ana Maria Moga

Pentru că „ladies first”, o descoperim prima din echipă pe Ana Maria, o familistă convinsă, care duce o „luptă” continuă între timpul petrecut cu cei dragi și satisfacția pe plan profesional, de care se bucură în aceeași măsură. Îi place starea de bine prin care se abordează noile provocări în departament și crede că diplomația este o regulă nescrisă a echipei. Analitică și serioasă, Ana Maria spune că cel mai bun sfat primit de la colegi este acela că „perfecțiunea poate rămâne neatinsă”.


Spiritul creativ se regăsește în pasiunea pentru handmade, iar dorința pe care ar impune-o ca regulă întregii lumi – o zi fără telefon și internet.


Este deschisă spre inovație și adepta lucrului bine făcut (ok, foarte bine făcut 😊). Dovadă fiind și faptul că și-ar dori să susțină prezentări cu privire la rolul activității de archviz (nu, nu sunt litere la întâmplare, ci prescurtarea pentru architectural visualization, adică îmbinarea dintre arhitectură și tehnologii tridimensionale) și importanța acestei profesii în exprimarea architecturală. „Îmi doresc mult să schimb lipsa de viziune a arhitecților din acest punct de vedere și eliminarea conceptului de <merge și așa> la nivel local”, spune Ana Maria.


Serios de pozitivă - Anda Meyer

Anda ia totul în serios, la job, dar și pe plan personal. Este motivul pentru care și-ar dori să păstreze pasiunea pentru tot ceea ce face, dar să se poată detașa mai ușor. Ca arhitect, la fel ca și ceilalți, găsește soluții funcționale și estetice pentru diferite proiecte și apoi realizează detalii de execuție. „Deoarece am început să lucrez în această echipă aproape de începutul pandemiei, prima amintire a fost un birou aproape gol, pentru că ceilalți colegi lucrau de acasă. După reîntoarcerea la birou, pentru o lungă perioadă, nu făceam asocierea numelor cu persoanele, pentru că ne văzusem doar cu mască”, își amintește Anda.


Îi plac călătoriile, chiar și cele neplanificate, pentru că le vede ca pe noi aventuri, iar neprevăzutul o provoacă. Este o fire pozitivă, capabilă să găsească partea frumoasă chiar și în perioadele dificile sau stresante. „Desigur, ajută dacă trec câteva luni” 😊.


Dacă ar primi un rol într-un film, i-ar plăcea să joace în „What dreams may come”, iar ca provocări de viitor are echitația și săritul cu parapanta. Are și un „talent” aparte, acela de a face orice program să dea erori neobișnuite. Iar dacă ar putea seta o regulă de o zi pentru toată lumea, aceasta ar fi: „să fie mai buni cu ceilalți și mai îngăduitori cu ei înșiși”.


Nostalgie îmbinată cu arhitectura viitorului - Andreea Hriscu

Andreea este o persoană empatică, zâmbitoare, plină de viață. „Mi-a plăcut întotdeauna să văd gradientul de nuanțe, atât în materie de spectru vizual, cât, mai ales, în ceea ce privește starea emoțională. Consider că frumusețea vieții rezidă tocmai din diversitatea și complexitatea ei, de aceea, refuz să văd lucrurile în alb și negru (deși imaginile alb-negru mi se par fascinante în simplitatea și profunzimea lor)”, ne spune Andreea. La birou se ocupă de coordonare de proiecte pe diferitele specialități și se implică în toate etapele unui proiect – de la concept, până la execuție.


Amintirea sa din departament este chiar din prima zi de muncă, când, pe final de program „când teoretic șeful vine să ia pulsul ... se închide brusc calculatorul. Colegul din față apăsase din greșeală pe întrerupătorul de la prelungitor. Eu, antrenată în ghemul meu de emoții și curiozități, lucrasem direct pe un fișier <read only> deschis direct din mail. Evident că nimic nu se salvase. Norocul meu a fost însă că <livrabilul> nu avea termenul în acea zi”.


Genul de om care trăiește clipa, Andreea își dorește să sară cu parașuta, iar dacă ar fi să joace într-un film, se vede pe platourile lui Federico Fellini, probabil „Otto e mezzo”. Desigur că este alb-negru 😊.


Cum vede ea departamentul? „Ar fi o persoană pe care te poți baza, știind că o soluție cu siguranță va găsi, empatică, dar, în același timp, care poartă praful de șantier pe bocanci cu un firesc explicit”.


Arhitect de povești - Ecaterina Clim

Fire curioasă, rațională, empatică și creativă (așa cum îi stă bine unui arhitect), Ecaterina spune că temperamentul său este „sangvinico-coleric, cu tente melancolice”. La IULIUS este primul său job, iar în prezent este implicată activ în proiectul Palas Campus, primul la care a participat în toate etapele de proiectare și execuție. Lucrează pe planuri, realizează documentații, desenează detalii, propune amenajări pentru chiriași, calculează cantitățile de materiale pentru diverse lucrări și alte „task-uri” indescifrabile pentru necunoscători.


Ecaterinei îi plac excursiile pe munte, să se aventureze, să schieze, dar și să citească și să asculte muzică. Nu este de mirare că ceea ce nu a făcut niciodată și și-ar dori este să sară cu parașuta și să ajungă să vadă aurora boreală. Creativitatea nu și-o manifestă doar „pe planșe”, talentele sale fiind și să inventeze povești pentru nepoții săi, să cânte și să recondiționeze mobilier.


Crede că regula nescrisă a departamentului este „dacă nu ești ocupat în pauza de prânz, masa se ia în grup” (noi, toți ceilalți, o confirmăm 😊) și că „superputerea” lor este de a gândi în perspectivă. Cel mai bun sfat pe care l-a primit de la colegi este „să aibă mai multă încredere în ea, pentru că totul se rezolvă”.


Omul pentru oameni - Gianina Madalina Benza

Gianina este o persoană calmă, loială, mereu acolo când ceilalți au nevoie. Are o atenție la detalii foarte dezvoltată, „exagerată” ar putea spune unii 😊, un atu valoros în arhitectură. „Deși sunt o visătoare înnăscută, încerc să mă țin cu picioarele pe pământ, iar atunci când consider că există un vis pentru care merită să lupt, îmi canalizez toate energiile spre a obține ceea ce îmi doresc”, ne spune Gianina. Este pasionată de fotografie și călătorii, iar de curând a descoperit că îi place să proiecteze piese de mobilier custom, dar și să participe la realizarea lor.


Rolul său este legat de tot ce ține de activitatea departamentului, de la propuneri de spații cu diverse funcțiuni și coordonarea lor, până la planuri de peisagistică, reamenajări interioare etc. Colegii ar adăuga și task-uri de HR, pentru că se implică mereu în organizarea zilelor de naștere, pauzelor de masă și a altor acțiuni de „logistică” internă. De o zi de naștere este legată și o întâmplare amuzantă care îi vine în minte: „Cum urma să aniversăm ziua Andreei și doream să îi dăruim ceva cât mai pe placul ei, ne-am gândit că ar fi mai potrivit să o rugăm pe Ecaterina, care era în delegație cu ea, să afle ce și-ar dori. Nu a reușit și a lăsat misiunea în seama noastră. Ne-am gândit să îi facem o farsă Ecaterinei și i-am spus că am luat cadou un set de oale. Ne-a crezut și când a revenit la birou ne-a <certat> pentru nefericita alegere și că nu am întrebat-o înainte. Momentul a generat o serie de glumițe pe care le mai facem chiar și astăzi în departament”.


Dincolo de firea liniștită și calmul pe care îl transmite, Gianina este o „rebelă” căreia i-ar plăcea să sară cu parașuta și spune că încă își caută curajul.


Frumosul ca mod de exprimare - Raluca Petrilă

Raluca emană pozitivism, cu un zâmbet larg și (aproape) întotdeauna prezent, de pare că a tras lozul câștigător. Chiar ea spune că: „mă simt o persoană norocoasă pentru că fac ceea ce îmi place, atât la job, cât și în cadrul unor proiecte personale. Cred că fiecare suntem o combinație de elemente contrastante, iar în mine regăsesc atât curaj, determinare, creativitate, cât și emotivitate, prea mulți de <dacă> și teama de a nu greși”.


Responsabilitățile sale presupun proiectare și corelarea specialităților. Este comunicativă și își dorește să călătorească mai mult. O pasiune construită în ani, cu multe reușite, dar și momente dificile, este promovarea colecției de artă a bunicului său – graficianul Ludwig Dombrowsky, prin evenimente și expoziții. Pasiune moștenită, pentru că, fire artistică deopotrivă, Raluca are talent în ilustrații grafice – digitale și exersează desenul în creion și fotografia. Are chiar și o carte cu desenele sale. Pe viitor, și-ar dori să încerce scuba diving.


Crede despre echipă că este unită de încrederea că, „într-un fel sau altul, mai ușor sau mai greu, vom găsi o soluție pentru fiecare situație”. Iar cel mai bun sfat primit din partea colegilor este „să nu lase momentele tensionate să îi afecteze starea de spirit”.


Pasiunea pentru precizie - Alin Buduleci

Sociabil, energic, entuziast. Așa poate fi descris în trei cuvinte Alin Buduleci. Se ocupă de proiectarea și verificarea amenajărilor de arhitectură și coordonează proiecte și documentații. În afara jobului, adoră drumețiile în natură, mai ales pe cărări de munte, cu un grad mai mare de dificultate, pentru a-și depăși limitele. Este pasionat de tot ce ține de tehnologie, ultimele noutăți în materie de hardware și software. „Colegii de la IT știu cât de des „reușim” să blocăm cele mai puternice calculatoare”, mărturisește Alin.


Este ordonat (poate fi cerință la job, dar e la fel și pe plan personal) și fascinat de astronomie - „Urmăresc des noile informații venite de la NASA și SETI, în special imaginile produse de telescoapele din spațiu”.


De aici se leagă și numărul 1 în „wish list-ul” personal, acela de a experimenta gravitația 0, iar firea comică îl face să vrea să joace în „Ace Ventura”. Cel mai bun sfat primit de la colegi este „să nu întârziem la plecare”, iar dacă ar avea puterea de a legifera o regulă pentru o zi, aceasta ar fi „să înveți ceva nou și să râzi măcar o dată”.


ZEN-ul absolut - Robert Moraru

Serios, dedicat în ceea ce face, altruist și mereu pus pe treabă. Așa este Robert, fire calmă spre extrem de calmă. Avantajul soției, alături de care îi place să-și petreacă timpul liber. Se ocupă de ... , exact, tot de proiectare, coordonare și monitorizare, iar după job se amuză cu prietenii online în jocuri video, la tenis de câmp sau pe role.


Prima amintire din departament este că a rămas până la 10 PM, cu toți colegii, pentru a ajuta o colegă cu un task urgent. Cu spirit de echipă, Robert spune că superputerea departamentului este „rezolvarea cazurilor nefavorabile”.

Definit de colegi drept „calmul dinaintea, din timpul și de după furtună, întrucât pare că nimic nu îi poate afecta starea sa de ZEN”, Robert spune că talentul său neobișnuit este Agressive Inline Skating, i-ar plăcea să-și facă un tatuaj și să joace în „Avengers: endgame” (deși în fotografie meșteșugea o brățară handmade, iar pe birou torcea o pisică 😊).


Citizen of The World – Valentin Gheorghian

Despre Valentin vă spunem este un „călător”, cu dorința de a explora și descoperi noi culturi, noi oameni, noi contexte. „Mă simt acasă oriunde în Europa, după ce am trăit și lucrat mare parte din ultima decadă în medii multiculturale, multinaționale, multietnice”. Rolul său este cel de a gestiona relația între birourile de arhitectură externe și partenerii locali, adaptând soluții din străinătate la standardele autohtone și, mai ales, la cerințele IULIUS.


Prima amintire din departament este și cea mai amuzantă: „Era o dimineață geroasă de iarnă, zăpadă frumoasă peste gradina Palas și Palatul Culturii când am intrat în departamentul de Arhitectură, la momentul respectiv localizat temporar în Sala Mozart. Abia mă mutasem în România și mă bucuram foarte mult să văd fețe zâmbitoare pe măsură ce George îmi făcea cunoștință cu viitorii colegi, rând pe rând. Prima mea intrebare: Unde este garderoba departamentului? (să îmi las paltonul). Aceleași fețe zâmbitoare se uitau la mine perplex, ca la urs 😊”.


Talentul său neobișnuit (pe lângă cel de povestitor, ușor de „citit” din paragraful anterior) este dansul, fiind dansator profesionist înainte de a „o apuca pe drumul arhitecturii”, iar pe locul 1 în „bucket list” are zborul cu deltaplanul de lângă statuia lui Iisus la Rio de Janeiro. Dacă ar fi să asocieze departamentul cu o persoană, spune că ar fi Leonardo da Vinci – omul universal (bun la toate). 😊


Arhitecții IULIUS, în cuvinte puține:


Ana Maria Moga – „nu întârziați la plecare”, sinceră, zâmbitoare și mereu la zi cu noutățile din domeniu

Anda Meyer – „milimetra”, pentru că la ea totul trebuie să fie la milimetru, perfect

Andreea Hriscu – „the work friend”, profesionistă, mereu oferă soluții rapide și corecte

Ecaterina Clim – „she’s amazing”, principii morale sănătoase, puternică și dedicată

Gianina Mădălina Benza – „inima biroului”, cea care îi aduce mereu împreună, cu personalitate înviorătoare

Raluca Petrilă – „the creative one”, delicată, elegantă, surprinzătoare

Alin Buduleci – „hai să îți arat o schemă”, mereu cu soluții noi în Autocad, amuzant și prudent

Robert Moraru – „Less talky, more worky”, calm, mereu dispus să ajute

Valentin Gheorghian – „The confident one”, atent la ținute și mereu în ședințe

George Cupșan – „Elefantul”, ține minte tot, imaginea experienței



Material realizat de Adelina Paisa, Departament PR








0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page