top of page

Departamentul Horticol și trei grădini – oamenii care au ajutat parcurile IULIUS să prindă rădăcini

Peste 130.000 mp de spațiu verde, mii de arbori și arbuști, sute de flori spectaculoase, un singur departament – Horticol. Parcul Palas, Iulius Parc Cluj, Iulius Gardens Timișoara sunt cele trei parcuri care au prins rădăcini sub privirile atente ale colegilor noștri: Mihaela Gheorghiu, Șerban Panait, George Rusu, Cosmin Birloncea și Călin Revnic.


În luna mai „pornește vegetația”, cum ar spune colegii noștri din departamentul Horticol, așadar este luna când îi vedem mai mereu „pe teren”, analizând fiecare centimetru de parc, plantând, curățând, înlocuind plante, fertilizând, pentru ca totul să fie perfect. Și tot în această lună, pe 24 mai, este Ziua Europeană a Parcurilor, zi în care ne mândrim cu cele trei parcuri IULIUS, dar și cu oamenii IULIUS care au grijă de ele, așa că vă invităm să îi cunoașteți mai bine, în rândurile de mai jos.


Cum să impresionezi un inginer horticol: pasul 1 – aduci din Italia tiruri pline cu arbori


Prima amintire din departamentul Horticol a lui Șerban Panait este din vara anului 2011, când au început să vină primele transporturi, din Italia, cu plante pentru Parcul Palas: „Cred că a fost premieră locală, dacă nu chiar națională, datorită cantităților impresionante de arbori și arbuști, dar și dimensiunilor spectaculoase ale acestora”.


În departamentul Horticol se mai întâmplă și lucruri neprevăzute, care devin ulterior izvoare de inspirație pentru glume, iar cele mai multe momente amuzante sunt despre pornirea accidentală a sistemului de irigat, despre care colegii nu au vrut să dea mai multe detalii, lăsându-ne să ne punem imaginația la „înflorit”.


Despre echipa din care fac parte peste 15 persoane, Șerban spune că este neobosită și cu un simț al umorului ridicat. Tot echipa l-a sfătuit pe colegul nostru că „mai întâi semeni și după culegi”. Șerban spune că încă nu are un talent special, însă și-ar dori să avem măcar „o zi în care să nu poluăm absolut deloc”. Pasionat de science fiction, Șerban spune că seria lui preferată de filme este The Hobbit. Legată de știință este și una dintre dorințele sale: să experimenteze turismul spațial. Colegii spun despre Șerban că este „tânăr și neliniștit”, dar și „the funny one”, așa că îl lăsăm pe el să vă spună care este gluma departamentului Horticol Palas: „NU CĂLCAȚI IARBA!”.


Transporturile care au adus arborii pentru Parcul Palas au impresionat-o și pe Mihaela Gheorghiu, care își amintește că „după o ploaie consistentă, au început să treacă camioanele prin șantier, printr-un noroi gros, care trecea de glezne și care te ducea cu gândul la o smântână”. Fiind aici de la primul copac plantat, Mihaela cunoaște parcul Palas mai bine decât pe propria-i grădină, însă ea are grijă și de plantele din interiorul proiectului, pe care le-a studiat foarte bine înainte.


Spune că superputerea departamentului din care face parte este Green-Power, iar noi nu putem fi decât de acord cu ea, văzând cum a explodat natura în Parcul Palas și nu numai.


Dacă ar putea, colega noastră ar face o regulă prin care să existe o zi fără lucrări neprevăzute, însă natura nu este de acord cu ea și, în fiecare zi, îi pune la încercare răbdarea. Creșterea plantelor nu este doar o simplă meserie pentru Mihaela, ci marea ei pasiune, așa cum au fost sculptura și pictura pentru Leonardo Da Vinci, personalitate pe care Mihaela o apreciază enorm.


George Rusu este persoana pe care o găsești rar la birou pentru că este mereu plecat în șantierele proiectelor în dezvoltare, unde are grijă ca fiecare plantă, copac și centimetru de gazon să fie plantate corect. Deși își dorea să devină fotbalist, familia i-a inspirat iubirea față de pădure, astfel că George și-a schimbat traiectoria și a început să se specializeze pentru meseria de pădurar. Și acest drum a luat o altă turnură, iar George este acum Inginerul Horticol pe care colegii îl sfătuiesc să „o lase mai lejer cu munca”.


Pasiunea pentru fotbal nu a dispărut nici acum, iar George își dorește să ajungă pe Stadionul Santiago Bernabéu. Și da, colegul nostru este un mare fan al echipei Real Madrid, iar Karim Benzema este fotbalistul său preferat. Fire pragmatică, pe o insulă pustie George ar lua cu el „chibrituri, o unealtă cu care să pot lucra pământul astfel încât să pot planta legume și un arc de vânătoare”, dar cu un talent ascuns aparte, și anume „cântatul la petreceri”.



A plouat sau nu a plouat la mall?


Dacă vă întrebați cine se ocupă de cei 55.000 mp de parc din proiectul Iulius Town, răspunsul este Cosmin Birloncea și echipa sa din teren. Prima lui amintire din departamentul Horticol este momentul în care a văzut o planșă cu „viitorul proiect Openville”, ceea ce este astăzi Iulius Town. Superputerea echipei sale este organizarea, puterea de muncă și dedicarea. Își dorește să ajungă la nord-est de Himalaya, pe acoperișul lumii, în Tibet. Iubitor de comedii, Cosmin și-ar dori să joace într-un film amuzant.


Călin Revnic este Inginer Horticol la Iulius Mall Cluj și spune despre echipa sa din teren că este demnă de orice realizări. Își amintește amuzat de momentul în care s-a întors mai repede dintr-o delegație, iar „unul dintre băieți m-a sunat când eram aproape de mall să îmi spună să îi las mai repede acasă «pentru că așa de tare plouă la mall, șefu`». Și acum își aduc aminte foarte des cum i-am prins”. Superputerea echipei lor este „relația de prietenie și respectul reciproc” și tot despre echipa sa spune că este responsabilă, serioasă, punctuală și că au „respect pentru ceea ce fac, dar și pentru cei din jur”.


Când nu vorbește despre echipa de care este atât de mândru, Călin spune despre el că ar fi vrut să joace în filmul Lunetistul, iar cel mai neobișnuit talent al său este cântatul la petreceri, asemenea colegului său din Iași, George Rusu. Și dacă până acum ați fost impresionați de abilitățile lui Călin, vă mai spunem și care este una dintre dorințele sale: „să particip la un concurs profesionist de off road”. Când era mic își dorea să devină „pădurar pe primul loc, iar pe locul doi era meseria de polițist”.


Tot cu gândul la echipa sa, Călin ne spune și ce nume de „cod” le-ar oferi acestora:

• Seriosul – Mandrusca Sorin

• Litera legii – Ovidiu Domuta

• The funny one – Arpas Ioan

• Tânăr și neliniștit – Huruban Stefan

• Am o idee – Domuta Ovidiu

• Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi – Arpas Ioan

• Excel/omul cu cifrele – Ungur Constantin

• Întotdeauna la timp- Mustea Calin


Vă mulțumim pentru dedicarea și munca voastră și vă dorim să vă mențineți mereu spiritul verde!


Suntem mândri să fiți #OameniiIULIUS!




Material realizat de Iulia Marcu, Departament PR



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page