top of page

Alina Chelaru – Cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc

Parafrazând, mai în glumă, mai în serios, o vorbă cu tâlc, filozofia de viață a Alinei Chelaru are ca valoare principală munca:


„Îmi place să muncesc cu drag și responsabilitate. Este și o vorbă, cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc. Probabil că munca este principala valoare care mă caracterizează, o moștenire de la părinți, care tot timpul își găsesc ceva de treabă, iar dacă au un răgaz li se pare că nu e în regulă”.


Pasionată de matematică și cifre încă de mică, Alina a urmat Liceul Economic și apoi Facultatea de Economie, specializarea contabilitate. Spre deosebire de colegii ei care au mers spre diverse domenii, ea a ales să rămână în intimitatea cifrelor. Pentru Alina, domeniul contabilitații și fiscalității, chiar dacă nu este unul la fel de atrăgător ca altele, are mai multe rigori și un grad de dificultate care i s-a părut mereu stimulator.


„Nu am fugit niciodată de ceea ce este dificil. Din contră, dacă sunt într-un loc plăcut, dar mai puțin antrenant, voi alege schimbarea. Așa s-a întâmplat și cu primele mele joburi. Aveam colective în care mă simțeam foarte bine, însă munca nu era satisfăcătoare din punct de vedere profesional”.


Astfel, Alina a aplicat în 2010 pentru o poziție de contabil junior în cadrul IULIUS, iar în decursul a 12 ani, Alina a ajuns să ocupe poziția de contabil șef pe grup:


„Am crescut proporțional cu activitatea grupului. Suntem o echipă de 17 oameni și reprezentăm centrul de contabilitate al grupului. Responsabilitatea mea este de a coordona echipa și de a mă asigura că toată lumea știe ce are de făcut și că taskurile sunt făcute în termen. Îmi place mult să studiez legislația fiscală și să aduc noutățile în atenția colegilor și a managementului. Mai sunt apoi raportările pe baza cărora grupul ia anumite decizii. Tot ceea ce fac îmi dă satisfacție și mă ține mereu în priză”.


La IULIUS, Alinei îi plac deopotrivă cultura organizațională bazată pe excelență și echipa:


„IULIUS înseamnă, în primul rând, excelență, performanță și calitate umană. Îți oferă dar îți și cere multe. În echipă au rămas oamenii care sunt foarte muncitori, serioși, devotați, dornici să se auto perfecționeze. Mi-a plăcut întotdeauna cultivarea de către companie a unei atitudini de învingător de tipul «eu pot, mergem mai departe». Pe mine personal m-a provocat și m-a contaminat această atitudine răzbătătoare. Dacă atunci când am venit eram o persoană timidă, experiența la IULIUS m-a transformat într-o persoană puternică și pragmatică”.


Deși este într-un vârf al carierei, Alina mai are zone în profesia ei pe care ar vrea să le exploreze. Spre exemplu, i-ar plăcea să dobândească mai multe cunoștințe și informații despre legislația după care operează acționarii externi și modul în care aceasta este transpusă în domeniul contabil și fiscal. Pe tinerii care vor să profeseze în domeniul contabilității, Alina i-ar sfătui să fie mereu riguroși și atenți la detalii, pentru că: „Poți face performanță într-un domeniu doar dacă îl înțelegi în cel mai mic detaliu”.


Și la nivel personal, Alina crede că atitudinea pozitivă trebuie să depășească orice frici izvorâte din crizele timpurilor pe care le trăim:


„M-am setat să cred că pot trece peste orice ar veni. Trebuie să rămânem raționali și ancorați în cotidian fără să proiectăm foarte mult. Încerc să privesc știrile, fie ele și proaste, doar ca pe niște informații care ma ajută să iau decizii”.


Alina Chelaru are doi băieți, de 10 și 15 ani, de care este foarte mândră și alături de care își petrece o mare parte a timpului liber. Atunci când copiii sunt la activitățile lor preferate, Alinei îi place să citească, în special din clasici și din scriitorii ruși.


Alina, ne bucurăm mult că prin propriul tău exemplu confirmi un citat celebru: Nu există scurtătură pentru succes, fie că vrei să fii inginer, contabil sau model. Pentru oricare trebuie să muncești mult. Noi îți mulțumim pentru tot efortul și devotamentul!



Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Work from home sau work from office?

Depinde, îmi place și, și, în funcție de zile și responsabilități.

 

Vin sau bere?

Vin roze, ușor răcit.

 

Mare sau munte?

La mare. Îmi oferă odihnă și relaxare.

 

Teatru sau film?

Îmi place să mai merg la operă. La filme nu am răbdare, la teatru ajung prea rar.

 

Morning person sau night person?

Mai degrabă nocturnă.

 

Cafea sau ceai?

Cafea multă și bună, fără zahăr.

 

Dog person sau cat person?

Îmi plac atât cățeii cât și pisicile, dar nu să le am în casă.

 

Daca ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Mi-aș dori ca persoanele vulnerabile să nu mai fie expuse abuzurilor.

 

Ultima carte citită sau cartea la care ai vrea să revii mereu

Citesc acum „Învierea” lui Tolstoi. „Anna Karenina” este o carte la care aș reveni la orice vârstă.

 

Dacă nu te-ai fi născut româncă, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Nu mă văd în altă parte, însă îmi plac francezii și Franța.



bottom of page