top of page

Cristian Tomșa - Parkingul e ca o problemă la mate, iar când i-ai dat de cap, vine satisfacția

Cristian Tomșa a crescut într-o familie unde ingineria și meștereala făceau parte din viața de zi cu zi, mama fiind tehnician la Politehnica din Iași, iar tatăl, frezor-strungar. Astfel că, pasiunea pentru inginerie i-a fost sădită încă din copilărie:


„Tata meșterea mereu ceva, iar eu stăteam în coasta lui. Când am crescut, îmi plăcea să găsesc soluții de automatizare la tot ceea ce făcea el”.


Facultatea și-a ales-o urmându-și pasiunea, Cristian absolvind Politehnica din Iași, specializarea Mecanică și Roboți Industriali. După absolvirea facultății, Cristian a lucrat câțiva ani la un magazin de componente pentru calculatoare în Iași. Apoi, a pleacat în Marea Britanie, unde a lucrat ca tehnician electronist pentru o companie unde repara bancomate, calculatoare sau automate de plată. Lipsa vieții sociale din sudul Londrei l-au făcut să se întoarcă acasă. Și după ce a lucrat o perioadă ca inginer IT, s-a angajat la IULIUS, la sfârșitul anului 2011:


„Pot spune că am făcut parte din primul pluton de angajați care a deschis parcarea subterană de la Palas Iași, pe atunci cotată ca cea mai mare din România. Între timp, ne-am autodepășit chiar în interiorul grupului, însă, cu toate acestea, parcarea Palas a rămas una dintre cele mai mari din acest colț de Europă”.


Până în 2019, Cristian Tomșa s-a ocupat de gestionarea întregului sistem – bariere, switch-uri, calculatoare, servere –, iar începând cu 2020 a preluat partea de management. Din acest nou rol, Cristian a descoperit importanța leadership-ului și rolul lui ca formator pentru echipă:


„Chiar dacă nu simt o mare diferență față de ceea ce făceam anterior, mă străduiesc să dau o direcție și să cresc echipa în acord cu potențialul ei. Cred că stilul meu este unul consensual și încurajez mereu colegii să vină cu soluții. Deși prima mea tentație era de a face micro-management și de a centraliza totul la mine, am realizat că nu este cel mai eficient lucru pentru nimeni, dar mai ales pentru mine”.


Cum este să gestionezi a doua cea mai mare parcare din țară? Cristian spune că sunt zile și zile. Unele cu trafic intens, dar fără incidente, altele cu trafic lejer, dar multe probleme. De-a lungul anilor, le-a văzut pe toate: de la oameni care nu și-au găsit cu zilele mașina, până la bariere luate pe sus sau oameni nervoși la ieșirea de la mall, care explodau în fața aparatului de plată a parcării. Dar dintre toate întâmplările, cea mai memorabilă a fost cea când o tânără șoferiță a vrut să-și plătească și facturile de utilități la automatul de plată al parcării.


Sărbătorile sunt mereu cele mai intense perioade și, chiar dacă are o zi liberă, Cristian știe că telefonul poate suna oricând:


„Atunci când oamenii sunt foarte nervoși, ei vor să vorbească cu șeful, indiferent unde este el. Și, atunci, răspund pentru că știu că simplul fapt de a vorbi cu ei îi ajută să se calmeze”.


Cea mai mare satisfacție a lui Cristian este atunci când simte că stă în puterea lui ca un sistem atât de complex să funcționeze:


„Parkingul e ca o problemă la matematică cu care te-ai chinuit, iar atunci când i-ai dat de cap, te inundă satisfacția”.


Echipa și trendul permanent de creștere al companiei sunt doar două dintre cele mai importante aspecte pentru care lui Cristian îi place să lucreze la IULIUS.


Cristian are un băiețel de patru ani, Filip, alături de care îi place să continue tradiția de a meșteri și construi, de care s-a bucurat și el alături de tatăl lui. Pasiunea pentru mecanică l-a făcut pe Cristian să recondiționeze un Golf din ’81, iar în puținul timp liber pe care îl mai are își ajută prietenii la mici reparații de mașini. Atunci când poate evada, merge împreună cu soția la SPA-uri, locul preferat fiind Therme din București.


Cristian, suntem liniștiți că parcarea de la Palas se află pe mâini bune și îți dorim cât mai puțini clienți nervoși!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIULIUS
 

Vin sau bere?

Bere.

 

Mare sau munte?

Mare, 100%

 

Teatru sau film?

Film, e mai comod. Îmi plac comediile, te fac să uiți de tine.

 

Cafea sau ceai?

Cafea.

 

Dog person sau cat person?

Amândouă, am și câine și pisică.

 

Piesa vestimentară preferată?

Sacoul.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Aș calma lumea.

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Grec. Îmi place felul lor de a fi, istoria lor, natura lor.

 

Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?

M-aș duce spre Amsterdarm, Rotterdam.

 

Ce persoană publică ai invita la o cafea/bere?

Pe Bryan May, chitaristul Queen. Împărțim dragostea pentru chitară și faptul că suntem și ingineri. Din România, cred că mi-ar plăcea să stau la o șuetă cu Horia Brenciu. E un tip cu tonus și am vorbi de muzică.




bottom of page