top of page

Dan Chelaru – Îmbarcare pentru cauza naturii

Dan - Adrian Chelaru este un exemplu despre cum o copilărie petrecută în intimitatea naturii, cotrobăindu-i cotloanele și lăsându-te sedus de misterele ei îți poate modela pasiunile și deciziile de adult. În cazul lui Dan, dealurile ce înconjoară orașul Piatra Neamț, valea Bistriței și masivul Ceahlău s-au lipit atât de tare de inima lui încât, încă din perioada liceului, a știut că misiunea lui este de a le proteja. Așadar, alegerea Facultății de Geografie și Geologie cu specializarea Știința Mediului din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost un pas hotărât spre îmbarcarea pentru cauza naturii.


A urmat o perioadă extraordinară, după cum mărturisește Dan, marcată de studiu intens, practici de specialitate și experiențe în diferite locuri din țară. Și de data aceasta, în geografia tinereții, adesea incertă și încețoșată, Bistrița i-a fost fir curgător și cale de urmat. Masteratul de mediu și dezvoltare durabilă i-a deschis și mai mult apetitul pentru aprofundare și cercetare, ceea ce l-a făcut pe Dan să continue cu un program doctoral în cadrul Școlii Doctorale de Chimie și Științe ale Vieții și Pământului, la capătul căruia a susținut teza de doctorat dedicată studierii locurilor natale.


„Fără să am pretenția de a fi inventat roata, lucrarea mea de doctorat a produs câteva instrumente bune pentru procesul de planificare și organizare a teritoriului. Dacă conceptual este foarte greu să mai inovezi, măcar metodologic o poți face, iar teza mea s-a bazat pe utilizarea unui sistem complex de mijloace informaționale geografice, care a permis dezvoltarea unor metode aplicate de cercetare. Dincolo de această experiență intelectuală unică, anii aceia mi-au oferit ocazia de a lucra la un proiect de cercetare amplu și pluridisciplinar, premiat de Academia Română, care a reunit climatologi și filologi și din care a rezultat un instrument util de documentare într-un domeniu de actualitate, precum cel al fenomenelor atmosferice, atât pentru specialiști, cât și pentru orice persoană interesată de subiect.”


Predispus cognitiv spre cercetare și detaliu, Dan Chelaru nu și-a neglijat nici înclinația antreprenorială care l-a dus spre consultanță, un domeniu în care a profesat mai bine de șase ani, timp în care a coordonat proiecte complexe, precum strategii de dezvoltare durabilă, planuri de mobilitate urbană sau strategii de eficiență energetică, fiind implicat și într-o varietate de proiecte cu finanțare europeană, cu ecou asupra dezvoltării comunităților. Din dorința de a avea o vedere 360 în ceea ce privește strategiile de sustenabilitate, Dan și-a completat experiența colaborând cu diferite organizații neguvernamentale de mediu sau asociații de profil, precum Societatea Ornitologică Română, în diverse proiecte de conservare și protejare a biodiversității.


Și totuși, la un moment dat, Dan a simțit nevoia de a-și deschide și mai mult orizontul și de a lucra pornind de la niște obiective clare și măsurabile, cu impact direct în comunitate. Astfel, drumul lui l-a intersectat pe cel al IULIUS, iar Dan Chelaru a devenit Group Sustainability Officer, un mod complicat de a spune că el este omul responsabil de amprenta de mediu și socială a companiei.


„Venirea mea la IULIUS este echivalentă cu începerea unei noi construcții, ceea ce, în mod evident, te entuziasmează, dar te și responsabilizează în aceeași măsură. Deocamdată, preocuparea mea este de a lucra la pilonii strategici pe care se va așeza guvernanța corporativă de mediu și socială a companiei și de a construi un flux coerent de lucru între departamentele implicate’’.


Din acest nou rol, fiecare zi este pentru Dan o provocare:


„Îmi place drumul pe care sunt acum și îmi place că nici o zi nu seamănă cu alta. Treaba asta îmi amintește de o zicală înțeleaptă: dacă te afli pe un drum fără obstacole, atunci drumul nu duce nicăieri. Eu am certitudinea că sunt în locul potrivit. Ce îmi place cel mai mult la IULIUS este că promovează un spirit intraprenorial, oferă cadrul de a dezvolta inițiative și se sprijină pe contributivitatea oamenilor.”


Atunci când se gândește la parcursul său, la educația și alegerile sale în viață, Dan își invocă cu recunoștință părinții, ambii veritabile modele care i-au cultivat valori precum integritatea și empatia:


„Tatăl meu a trecut prin multe etape, de la profesor, autor sau artist plastic, la tehnician construcții, având o bună perioadă în care a lucrat inclusiv în Anglia, și pe fiecare dintre ele le-a făcut cu multă pasiune și demnitate. Mama, pe de altă parte, este un model de bunătate, generozitate și ocrotire”.


Dan își dorește ca în viitor să lucreze la proiecte care să schimbe practici și mentalități și să facă diferența în lupta pentru un mediu mai curat. Acum, spre exemplu, lucrează la un proiect prin care resturile alimentare rezultate din activitățile din cadrul ansamblurilor IULIUS să fie transformate în compost.


Conectat la natură prin rădăcini intelectuale și emoționale, Dan se întoarce în mijlocul ei ori de câte ori poate. Mare iubitor de munte și amator de stat la cort, energia și starea de bine și le ia tot de la mama natură. În ultimii patru ani însă, aceasta are o competiție serioasă, o fetiță pe nume Carla, care i-a furat inima lui Dan și alături de care retrăiește miracolul copilăriei.

 

Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIULIUS
 

Work from home sau work from office?

Biroul meu ideal ar fi printre arbori, lângă un curs de apă. Nu mă plâng însă, pentru că am un fel de second best, din biroul meu pot vedea una dintre cele mai frumoase grădini din oraș.

Îmi place să vin la birou, în special pentru interacțiunea și schimbul de idei cu colegii.

 

Vin sau bere?

Nu aș refuza un vin bun, dar fără bere nu-i plăcere, mai ales atunci când stai la un meci cu prietenii.

 

Morning person sau night person?

Pasăre de noapte. Mi se trage de la perioada doctorală, când mă trezeam în creierii nopții și mă culcam ziua. Aveam zile când nu vedeam soarele.

 

Cafea sau ceai?

Cafea, dimineața, simplă, fără zahăr.

 

Dacă ți s-ar da o super putere, ce ai face cu ea?

Aș vrea să am puterea de a mișca mai repede lucrurile în direcția bună pentru mediu.

 

Ultima carte citită...

Începe cu ce nu-ți place (Brian Tracy)

Cuvinte care schimbă minți (Shelle Rose Charvet)

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Mă simt bine în pielea mea de român, însă, dacă ar fi să spun ce-mi place la alții, admir la italieni și spanioli relaxarea, la germani pragmatismul, sau la scandinavi principiile de viață, care le asigură statutul de cei mai fericiți oameni din lume.

 

Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?

Îmi place foarte mult Barcelona, oraș care are multe de oferit, atât din punct de vedere economic, social, cultural sau arhitectural, având acces la mare și dealuri cu priveliști spectaculoase. În același timp, recomand oricui un mic oraș din Franța, cum este Colmar, pentru joie de vivre și stilul de viață relaxat.

 

Dan, ne place mult la tine că ți-ai așezat viața profesională sub umbrela unui scop mai mare, care se împletește atât de profund cu trecutul și viitorul. Ține-o tot așa și abia așteptăm ca împreună să construim comunități mai sustenabile!



bottom of page