top of page

Iulian Gânju – Când ștafeta intelectuală trece de la o generație la alta

Crescut într-o familie de profesori, printre cărți și idei, Iulian Gânju a avut de mic aspirații înalte. Și-a dorit mult să fie medic militar, mai precis chirurg militar, însă dioptriile tot mai mari i-au stricat planurile în liceu. Așa că, în loc de medicină, drumul său a cotit-o, deloc întâmplător, spre drept, o altă profesie liberală. Probabil că filozofia, materia care a jucat un rol decisiv în decizia lui de a merge la drept, îi atrage ori pe cei rebeli și neliniștiți, ori pe cei care au în spate un continuum intelectual. În cazul lui Iulian, fire așezată și disciplinată, plăcerea lecturii și a întrebărilor a apărut din copilărie:


„Microbul lecturii l-am prins din ciclul gimnazial când, la recomandarea profesoarei de română, am citit «Băieții din strada Pal», o carte de aventuri pe care cred că ar îndrăgi-o orice băiat, din orice generație. Apoi, mi-am făcut permis la bibliotecă și acela a fost momentul de cotitură. În liceu și facultate, am citit toată biblioteca părinților. Un timp am pierdut legătura cu lectura, luat de valul responsabilităților, însă acum trec printr-o perioadă de reînnodare. Citesc în special cărți de istorie și geopolitică, analize macroeconomice și am obiceiul de a nu citi de două ori aceeași carte”.


Și pentru că puterea exemplului funcționează întotdeauna, Iulian este foarte mândru că fiica sa, de doar 8 ani, a citit singură aproape toată seria Harry Potter. O ștafetă intelectuală care a trecut frumos în familia lui Iulian, de la o generație la alta!


După ce și-a încercat șansa la „ruleta” examenului de la Institutul Național al Magistraturii, Iulian a ales să profeseze în calitate de consilier juridic în mediul privat. Cum magistratura a ratat-o la mustață, iar haina avocaturii nu i s-a potrivit, Iulian a pornit în căutarea unui job de consilier juridic cu 1.000 de lei împrumutați de la părinți, bani pentru traiul pe o lună la acea vreme, timp în care avea misiunea de a convinge măcar o companie din București să-l angajeze. De-a lungul anilor a convins mai multe, atât din București, cât și din Iași, până când drumul său l-a intersectat pe cel al IULIUS, unde a acumulat o experiență de 11 ani.


„Mi-a plăcut de la început ideea de implicare aici. M-a atras în mod deosebit sentimentul că întorci ceva comunității, pentru că proiectele noastre au schimbat în bine fața orașelor și au determinat o adevărată renaștere economică. Oriunde a investit, IULIUS a transformat orașele și a oferit o șansă tinerilor din acele comunități de a rămâne acasă, fără a mai emigra sau a pleca spre București”.


Perseverent, implicat, minuțios, Iulian și-a găsit locul. Consultanța juridică pe care o oferă este pe contracte complexe, care implică un nivel mare de răspundere și multă asertivitate, lucru care îi place mult:


„Ceea ce fac mă ține mereu în priză. Când lucrezi la IULIUS, partea frumoasă este că ai ceva nou de învățat de la fiecare departament în parte. Pentru mine, IULIUS este o «școală» și un «acasă»”.


Perioada care s-a scurs de la începutul pandemiei i-a întărit lui Iulian convingerea că orice criză poate fi traversată cu brio, dacă o companie își prețuiește oamenii, partenerii și angajamentele:


„Începutul pandemiei îl asociez cu ideea de vârtej. A fost multă muncă la mijloc pentru a ne păstra partenerii și pentru a îi ajuta să se mențină pe linia de plutire, iar în ceea ce privește departamentul meu, pot spune că s-a putut vedea avantajul unui contract detaliat și bine lucrat. IULIUS a navigat cu încredere prin ape tulburi, a avut tact, viziune și empatie. Faptul că a fost deshis să ofere facilități partenerilor spune totul de la sine și este și genul de abordare care face ca grupul IULIUS să fie printre liderii pieței de real-estate”.


Urmând exemplul părinților, profesori care au oferit meditații gratuite copiilor promițători, dar fără posibilități, Iulian și-ar dori ca în viitor să joace rolul de mentor și formator pentru colegii mai tineri. Atunci când se gândește la viitoarele generații de profesioniști, Iulian i-ar sfătui să nu înceteze niciodată să investească în propria dezvoltare:


„Să-și păstreze obiceiul de a citi și de a se perfecționa încontinuu. Ideea de plafonare este periculoasă. Chiar dacă ai un bagaj de cunoștințe larg, uneori, specializarea duce la pierderea unor cunoștințe esențiale. De aceea, i-aș sfătui să rămână curioși și cu mintea larg deschisă”.


Dincolo de profesia care îi procură nenumărate satisfacții, cei doi copii ai familiei, cățelul și motanul sunt o sursă inepuizabilă de energie și bucurie. Joaca cu ei, dar și sportul, lectura și călătoriile sunt modurile prin care Iulian se detașează și își încarcă bateriile.

 
Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIULIUS
 

Work from home sau work from office?

From office. From home a fost în regulă temporar, dar complet neergonomic față de ce avem noi la birou. Mi-a lipsit partea de socializare.

 

Mare sau munte?

Mare. Nu-i concediu fără mare.

 

Matinal sau nocturn?

Matinal. Eficiența este maximă.

 

Cafea sau ceai?

Cafea. Nu știu ce m-aș fi făcut fără.

 

Dog person sau cat person?

Ambele.

 

Alege o culoare.

Albastru

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Sincer, mi-ar fi plăcut să trăiesc în Australia, Noua Zeelandă, pentru geografia în sine, dar mai ales pentru felul lor de organizare.

 

Iulian, ești unul dintre #OameniiIULIUS de la care avem de învățat și cu care de mândrim! Îți dorim să ajungi acolo unde îți dorești tu, să formezi și să călăuzești viitori consultanți juridici!




bottom of page