top of page

Laurețiu Isopescu: Caut să mă dezvolt continuu, dar și excelența în ceea ce fac

Cu toții ne amintim un om sau un moment cheie care au jucat un rol decisiv în alegerea drumului nostru în viață. Pentru Laurențiu Isopescu, un copil introvertit, pasionat de mic de construcții Lego și desen, a fost o întâmplare cotidiană, aparent fără impact potențial, care a sădit în el o aspirație:


„Cred că eram în clasa a cincea când, într-o zi, trecând pe lângă o casă din cartier, am văzut la geamul ei, o persoană care stătea singură, foarte concentrată și desena foarte meticulos pe planșetă. La acel moment … m-am regăsit în acea singurătate și acea dedicare și atenție. Nu-mi aduc aminte cum am aflat, dar știu că și părinții mei au fost surprinși când le-am zis dintr-o dată că vreau să mă fac arhitect. Iar din acel moment toate deciziile luate au fost pe acea direcție.”


Cu siguranța celui care are înainte un far călăuzitor, Laurențiu a absolvit mai întâi Liceul Tehnic „Ion Mincu” – departamentul de arhitectură, iar mai apoi Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Politehnica Timișoara. Plecarea cu o bursă Erasmus la Sevilla, în Spania, a fost un alt moment de cotitură pentru el, atât pe plan profesional, cât și personal. După studiile Erasmus, timp de un an, a urmat o perioadă de internship la unul dintre profesorii lui, apoi revenirea în țară, unde a lucrat la un mic birou de arhitectură, și finalizarea studiilor. Reîntors în Brazilia, pentru a fi alături de actuala soție, Laurențiu a acceptat provocarea de a proiecta o clinică medicală:


„Faptul că m-am aflat într-o țară unde nu știam nici limba, nici legislația, fără să cunosc aproape pe nimeni și nu mai făcusem un proiect pe cont propriu, dar cumva am reușit să duc proiectul la final, fiind funcțional chiar și astăzi, mi-a dat o încredere enormă că totul este posibil și că dacă am reușit să trec peste acel moment, cu siguranță pot să trec și peste restul care vor veni. Am învățat că fiecare lucru are un anumit preț și depinde de noi dacă vrem să plătim acel preț pentru a-l obține”.


Au urmat multe proiecte pe cont propriu și un periplu care l-a condus din Brazilia în Portugalia și, apoi, România. Revenit în țară la începutul pandemiei, Laurențiu a aplicat la IULIUS la recomandarea unui fost arhitect din cadrul companiei, iar de atunci se ocupă de managementul proiectelor care au legătură cu UBC0, fie că este vorba de space planning, fit out, reamenajare sau documentații.


Prin prisma experiențelor acumulate în Brazilia, Spania și Portugalia, Laurențiu are încredere că arhitectura din România își va contura mai bine un stil propriu:


„Am observat că atât în Brazilia, cât și în Portugalia, în general, casele și amenajările interioare au o identitate proprie mult mai puternică, adică poți să-ți dai seama destul de ușor în ce țară s-au realizat. Chiar și instituțiile publice și amenajările exterioare, sunt exemple de bună practică, astfel că cetățenii pot să vadă ce înseamnă o arhitectură/design de calitate și cum sunt afectați în mod direct. Pe când, în România, cred că ceea ce afectează cel mai mult sunt mentalitatea și lipsa eticii, lipsa unei gândiri orientate către comunitate și beneficiul tuturor. Dar sunt și multe birouri de arhitectură care proiectează sau propun proiecte de calitate, însă, în procesul de dezvoltare, sunt foarte multe părți implicate și pentru fiecare sunt anumite lucruri importante, iar partea dificilă este să se ajungă la un consens și toți să câștige la final”.


Fire meticuloasă și pasionată de detalii, Laurențiu și-ar dori ca în viitor să aprofundeze mai mult partea de project management, iar latura creativă să o exploreze ca hobby:


„În poziția actuală la Iulius am descoperit că ritmul mai dinamic al managementului mi se potrivește și am o plăcere în a organiza lucrurile astfel încât să le am sub un anumit control, iar apoi partea de comunicare cu echipa și experiențele avute împreună. Pentru a echilibra partea mai tehnică din timpul job-ului, după, explorez partea creativă și expresivă prin desen, fotografie sau design”.


Dorința de a învăța continuu și de a crește ca profesionist și ca om l-a apropiat pe Laurențiu de neuroștiințe și psihologie, lectura pe aceste subiecte fiind o mare plăcere.


La IULIUS îi place mult orientarea către comunitate a companiei și comunicarea extraordinară cu echipa.


În timpul liber, Laurențiu practică cu pasiune mountain bike-ul și fotografia spontană. Îi place să posteze pe Instagram, să gătească, să se uite la seriale și să se lase inspirat de tot ceea ce este frumos.


Laurențiu, îți mulțumim că te-ai alăturat echipei IULIUS și îți dorim cât mai multe experiențe inspiraționale!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIULIUS
 

Vin sau bere?

Amândouă, fiecare în funcție de context.

 

Mare sau munte?

Munte. Cu bicicleta.

 

Teatru sau film?

Film.

 

Morning person sau night person?

Nocturn. Noaptea mă simt mai creativ.

 

Cafea sau ceai?

Cafea.

 

Dog person sau cat person?

Am o pisică, dar îmi plac și câinii.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Aș face lumea mai corectă.

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Brazilian.

 

Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?

Probabil Barcelona, pentru mixul de arhitectură.

 

Cu ce persoană publică ai ieși la o bere?

Cu Simon Sinek.

 

Ce stil vestimentar te reprezintă?

Casual elegant.

 





bottom of page