top of page

Mihaela Gheorghiu – Când meseria e hobby și hobby-ul meserie

De când se știe, Mihaela Gheorghiu este o îndrăgostită de natură și de plante. Cu doi părinți lucrători la Stațiunea de Cercetări Pomicole de la Fălticeni și o bunică care a inițiat-o în sădirea și creșterea plantelor, Mihaela a avut dintotdeauna o atracție irezistibilă pentru viața aproape de natură, motiv pentru care nu a surprins pe nimeni din familie atunci când s-a hotărât să urmeze cursurile Facultății de Agronomie, specializarea Horticultură. Din fericire, în timpul anilor de studii, Mihaela a avut marele noroc de a avea mentori buni, în special o doamnă profesor universitar care a făcut-o să iubească pomicultura.


Mihaela este unul dintre inginerii horticoli care au făcut din parcul Palas Iași nu doar un loc în plus de promenadă și relaxare, ci unul dintre obiectivele simbolice ale orașului. Cu 50.000 mp, 50.000 de arbuști și 1.000 de copaci, grădina Palas a fost concepută să păstreze grandoarea vechii Curți Domnești a Iașului, răspunzând în același timp nevoilor de socializare și petrecere a timpului liber pentru ieșeni. Construcția parcului Palas a durat mai bine de doi ani, iar Mihaela a fost în echipa de lucrări și amenajare încă de atunci:


„Anii de început în care ne-am luptat ca grădina să prindă rădăcini au fost cei mai grei, dar și cei mai frumoși. S-au făcut lucrări complexe, împreună cu o echipă multinațională, condusă de arhitecți și peisagiști italieni, foarte bine completată de ingineri horticoli români și zeci de grădinari locali și străini. Cu toții am pus umărul la un proiect care a pornit de la un noroi fin ca smântâna și a devenit ceva grandios”.


Parcul Palas nu este singurul proiect peisagistic de anvergură la care a lucrat Mihaela, aceasta alăturându-se și echipei de la Timișoara care a amenajat Iulius Gardens:


„Grădinile IULIUS sunt speciale prin abordare în primul rând. Plantele sunt extraodinare, atât prin dimensiune, cât și prin soiuri. Copacii plantați erau deja maturi, prin urmare grija noastră a fost cu atât mai mare, pentru că valoarea lor era uriașă. La Iași avem probabil singura alee de Ginkgo Biloba din România, avem magnoliile care fac ca începutul primăverii să fie spectaculos, avem pergolele de glicină care îi încântă pe vizitatorii noștri, avem aleile de trandafiri și copacii Liquidambar care își schimbă culoarea de la un anotimp la altul. De la an la an, grădinile se transformă, se maturizează, devin tot mai frumoase”.


Ca inginer horticol responsabil cu îngrijirea parcului Palas, primăvara este perioada din an când Mihaela este cea mai ocupată:


„Primăvara pornește vegetația, se văd efectele iernii asupra plantelor. Se fac multe lucrări de curățare, toaletare, fertilizare, înlocuire. Înainte de venirea Paștelui totul trebuie să arate foarte bine. Împreună cu colegii mei suntem responsabili și de amenajarea esplanadei de la Iulius Mall Iași, iar în curând ne vom ocupa și de celelalte grădini din noile proiecte IULIUS de la Family Market Miroslava și Bucium. Treabă e mereu de făcut, ca în orice grădină. Vara ne luptăm să menținem gazonul proaspăt și frumos, în ciuda traficului intens din aceste zone”.


Remarcabil la Mihaela este că pentru a ajunge aici a trebuit să lupte pentru visul ei. După facultate, la începutul anilor 2000, Mihaelei nu i-a fost ușor să-și practice meseria din lipsa oportunităților de la acea vreme. Cu toate acestea, Mihaela nu s-a gândit nicio clipă să-și găsească job în alt domeniu, iar primii zece ani după finalizarea studiilor și i-a petrecut acumulând experiență în primele sere pentru florăriile din oraș și la o firmă pentru amenajarea grădinilor, studiind mereu pe cont propriu:


„Creșterea plantelor este nu doar meseria mea, ci și marea mea pasiune. Este hobby făcut cu știință care te ajută să nu simți că muncești. Am învățat singură să întrețin plantele de interior, mi-am cumpărat cărți de specialitate, am studiat plantele venite din Olanda, amenajarea și condițiile lor. De fapt, nu m-am oprit niciodată din învățare, ceea ce recomand oricărui tânăr absolvent”.


Visul Mihaelei este de a avea o livadă a ei, de preferat cireși. Până la plantarea livezii, Mihaela își ocupă timpul liber cu ce altceva decât cu grădinăritul:


„Am o grădinuță în care cresc câțiva copăcei, trandafiri, hortensii și alte plante perene. În rest, ne place să călătorim prin România și să descoperim locuri noi, să facem drumeții pe Ceahlău și să ne bucurăm de Deltă la Sulina”.


Mihaela, îți mulțumim pentru muncă, pasiune și sperăm ca visul tău să prindă cât mai repede rădăcini!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Vin sau bere?

Vin. Roșu

 

Mare sau munte?

Munte, pentru că îmi redă liniștea.

 

Teatru sau film?

Teatru. E mai autentic, mai aproape de om.

 

Matinală sau nocturnă?

Matinală, fără doar și poate.

 

Cafea sau ceai?

Cafea cu lapte, fără zahăr.

 

Dog person sau cat person?

Îmi plac în special câinii, dar am și pisici, am și găinușe.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Mi-aș face livada la care visez. Mi-o imaginez ca într-un rai.

 

Dacă nu te-ai fi născut româncă, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Îmi plac grădinile englezilor, sunt minunate, însă ăsta nu e un criteriu pentru care să vrei o altă naționalitate.



bottom of page