top of page

Nadia: Fiecare nou context în care te regăsești mai pune o cărămidă la procesul de auto-cunoaștere

Nadia Irimca s-a născut în Republica Moldova, localitatea Pârlița, județul Ungheni, foarte aproape de granița cu România. Cu toate acestea, România a părut un vis îndepărtat și greu de atins până când, în urma unei mini-vacanțe petrecute la Brașov, undeva în inima Nadiei s-a deschis o fereastră către un posibil viitor peste graniță:


„La Brașov a fost absolut wow, o atmosferă incredibilă, o mulțime de priveliști care-ți tăiau respirația, munți, tot ceea ce nu aveam acasă. Atunci era însă mai greu de ajuns în universitățile românești, locurile pentru basarabeni fiind limitate. Cu toate acestea, am ales să-mi încerc norocul. Decizia de a aplica în România a fost cea mai bună pe care am luat-o, iar integrarea a fost ușoară și rapidă. Nu am întâmpinat bariere, m-am simțit liberă din prima clipă, iar Suceava mi-a dat liniște și confort”.


Cu mama educatoare, în copilărie Nadia era atrasă de o carieră didactică, însă odată intrată în școală a descoperit că era foarte bună la matematică:


„Dați-mi încă zece probleme la matematică, numai nu mă chinuiți cu eseu la limba română! Cam asta era atitudinea mea atunci”.


Chiar dacă părinții au împins-o mai degrabă spre medicină sau limbi străine, în final, Nadia și-a făcut propriile alegeri. Astfel că a aplicat la Suceava pe locurile destinate cetățenilor din Republica Moldova și a fost admisă la specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică. Venirea în România nu a fost niciodată simțită de Nadia ca o ruptură de ai ei, pentru că, spune ea, România și Moldova sunt una și aceeași țară, chiar dacă aflate în etape diferite de dezvoltare.


Pe Nadia o definesc, în primul rând, curiozitatea și deschiderea spre ceea ce este nou. Poate tocmai de aceea, mutarea în România, și ulterior experiența Erasmus, au fost cele două momente cheie care i-au dat aripi:


„Mi-am dat seama încă din primul an de facultate cât de interesant și împlinitor este să descoperi o altă lume, noi viziuni și moduri de a trăi. Toate astea te ajută să te descoperi pe tine, pentru că în fiecare nou context în care te regăsești reacționezi diferit și mai pui o cărămidă la procesul de auto-cunoaștere”.


Erasmusul din Portugalia i-a deschis ochii spre o lume mai relaxată, mai încrezătoare, unde oamenii pot fi mai tot timpul zâmbitori și amabili. În plus, i-a exersat suficient de mult engleza încât să aibă curajul de a pleca cu diferite joburi sezoniere în Grecia, care i-au dat și gustul independenței financiare, astfel că, încă din facultate și-a găsit un job la o mică firmă de contabilitate. Au urmat apoi o serie de alte experiențe în rolul de contabil pentru industrii diferite, de la servicii, producție și până la retail. Aspira însă la mai mult. Voia un loc cu o puternică cultură organizațională, cu valori bine definite, cu departamente și taskuri clare, un loc unde valoarea personală să fie văzută și apreciată.


În 2020, a găsit acest loc în cadrul Iulius Mall Suceava, în departamentul financiar, care deservește tot grupul, iar experiența din cadrul IULIUS i-a depășit așteptările:


„Am găsit aici un colectiv frumos, tânăr și determinat. Am găsit structura la care visam și mi-am dat seama de ceea ce îmi lipsea în trecut, chiar dacă și munca de până atunci avusese rolul ei și cimentase în mine anumite valori. Fiecare zi vine cu câte o nouă provocare și ceva nou de învățat, ceea ce îmi place la nebunie”.


Să faci mereu lucrurile bine, să dai tot ceea ce poți și să nu te oprești din învățare sunt principiile care o definesc cel mai bine pe Nadia. IULIUS înseamnă pentru ea dezvoltare și oportunitatea de a crește:


„Sunt extrem de mândră că sunt parte dintr-o echipă și o companie care fac mai mult decât business. IULIUS întoarce în comunitate foarte mult și creează economic și social oportunități de dezvoltare”.


În timpul ei liber, Nadia este o exploratoare. Îi place să facă mereu lucruri noi, să meargă în drumeții, să plece în călătorii, să trăiască viața cu adrenalină și senzații tari:


„Muzica mă definește, nicio zi nu trece fără muzică. Nu este ceva ieșit din comun pentru mine ca după o zi de muncă să mă urc în mașină și să plec la un concert la Iași sau în alt oraș. Am fost recent la Alternosfera, una din trupele mele preferate, și visez la un concert Coldplay sau OneRepublic”.


Chiar dacă în școală nu era atrasă de materiile umaniste, Nadia și-a descoperit latura creativă și caută mereu lecturi noi și activități artistice. Îi place mult să citească și este fascinată de lucrul handmade, care presupune meticulozitate. Este, de asemenea, pasionată de sport și îi place să încerce tot felul de provocări, cum ar fi să alerge la 5 dimineața, când orașul este gol.


Nadia, îți dorim ca viața să se aștearnă la picioarele tale cu același entuziasm pe care îl investești în tot ceea ce faci!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Work from home sau work from office?

La birou, clar. Pentru mine, muncă egal birou. Acasă trebuie să fie pentru viața personală.

 

Vin sau bere?

Și, și. Vinul rose este preferatul meu.

 

Mare sau munte?

Marea pentru că îmi place apa și bălăceala. Muntele pentru că îmi plac drumețiile și natura.

 

Teatru sau film?

Îmi plac ambele. La teatru merg mai rar, dar apreciez ce fac oamenii pe scenă.

 

Morning person sau night person?

Cât mai matinală. Îmi place să mă trezesc devreme, să ascult muzică de dimineață, să savurez cafeaua.

 

Cafea sau ceai?

Dimineața obligatoriu merge o cafea strong, iar ceaiul îl păstrez mai mult pentru perioada rece a anului.

 

Dog person sau cat person?

Mai mult câinii, dar îmi plac și pisicile.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Aș vrea să dispară toate bolile din lume.

 

Dacă nu te-ai fi născut româncă, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Nu aș dori să-mi schimb naționalitatea. Mă simt bine în cultura noastră.

 

Iar dintre toate orașele lumii, pe care l-ai alege?

Cel mai bine este acasă. Am avut o pornire de a pleca afară, dar nu a fost să fie pentru că locul meu este aici.

 

Ce persoană publică ai invita la o cafea sau bere?

Îl admir pe un scriitor anonim care semnează sub pseudonimul „Iv cel naiv”.

 

Piesa vestimentară preferată?

Stilul casual, așa între elegant și casual. Prefer blugii și un tricou, iar dintre toate outfit-urile, hanoracul este o obsesie.





bottom of page