top of page

Nicolae Ghiba: Echilibru și lucruri duse la bun sfârșit

Între Nicolae Ghiba și lumea cifrelor s-a format încă din copilărie o legătură strânsă. Pasionat de matematică și informatică, Nicolae alege să urmeze Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Finanțe și Bănci. Urmează apoi un master în Finanțe și Piețe Financiare și optează, în urma obținerii unei finanțări europene, pentru continuarea studiilor academice printr-un doctorat finalizat cu o teză originală despre Modelarea Comportamentului Cursului Valutar. În cei trei ani de lucru la doctorat, Nicolae își intensifică activitatea de cercetare, publică studii și articole alături de profesorul său coordonator și susține cursuri pentru studenți. Deși pasionat de cercetare și predare, în absența unor oportunități evidente în mediul academic, Nicolae se orientează către mediul privat, astfel încât, din 2014 începe de pe o poziție de Auditor parcursul său în cadrul grupului IULIUS.


Mai trebuie spus că spiritul de cercetător și autodidact al lui Nicolae l-a ajutat să-și dezvolte și alte competențe valoroase pe care le-a valorificat ulterior în job-ul său. Astfel, Nicolae a învățat să modeleze singur date financiare sau să interacționeze cu domeniul investițiilor. Faptul că a reușit să-și finalizeze doctoratul în doar trei ani, este un alt indiciu despre structura lui Nicolae:


„În general, atunci când am ceva de terminat nu procrastinez, nu trag de timp”.


În cei nouă ani petrecuți la IULIUS, Nicolae Ghiba a acumulat experiență în audit și analiză financiară, iar, în ultimii ani, coordonează partea de raportări către parteneri. Ceea ce îi place cel mai mult la ce face este ritmul dinamic al activității, provocările și libertatea:


„Nu cred că este deloc puțin faptul că îți poți pune amprenta pe proiectele la care lucrezi în companie. Inițiativa este un aspect cheie pentru mine și apreciez mult că mă pot bucura de ea aici. Dincolo de acest aspect, îmi place mult atmosfera, faptul că avem birourile într-un mall, unde este mereu zumzet și agitație”.


Deși citește mult despre investiții, acest interes l-a păstrat doar ca pasiune, concentrându-se sută la sută pe zona mai largă a finanțelor:


„Faptul că urmăresc și citesc mult pe subiectul investițiilor și educației financiare mă ajută să fiu conectat la zona de economie, să înțeleg business-urile în ansamblul lor. Mă bucur însă că am rămas ca focus principal pe zona de finanțe pentru că, lucrând și într-o industrie ca retailul, plaja de problematici este mai mare”.


Adeptul lucrurilor duse la bun sfârșit, pasionat de cercetare și învățare permanentă, Nicolae Ghiba crede că cifrele vor conta mereu pentru că ele au impact în deciziile managementului.


În ceea ce privește prezentul și viitorul apropiat, Nicolae le privește cu încredere, dar cu o oarecare rezervă:


„Am trecut prin multe crize, mai ales economice, însă nu ne-am confruntat niciodată cu un război atât de violent chiar la graniță. Crizele reprezintă însă și oportunități, perioade de timp în care se reglează anumite excese. Am însă încrederea că oamenii își vor găsi busola și se vor calma, probabil că într-un nou context pe care va trebui să-l înțelegem”.


Din fericire, experiența la catedră nu a rămas pentru Nicolae doar o amintire frumoasă. Prin intermediul cursului Real Estate Business Management, organizat de compania IULIUS în parteneriat cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a avut șansa recent să fie din nou în fața studenților, ceea ce i-a reîntărit dorința de a acorda timp și atenție vocației sale de mentor.


Dincolo de lectura specializată, lui Nicolae îi place să exploreze prin călătorii, alături de soție și prieteni.


„Fiecare călătorie mi-a deschis noi ferestre ale minții și sufletului și sper să ne păstrăm acest mindset de călătorii”.


Nicolae, îți dorim să-ți menții același interes pentru cunoaștere și să reușești să o transmiți în mod frumos mai departe!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Work from home sau work from office?

De la birou. Cred că rezultatele sunt mai bune dacă interacționăm în mod direct.

 

Vin sau bere?

Ambele.

 

Mare sau munte?

Mai mult la munte. Ori de câte ori am suficient timp, îmi place să plec în drumeție.

 

Teatru sau film?

Teatru. Poate și pentru că este mai rar, dar mai emoționant.

 

Morning person sau night person?

Nocturn, mă trezesc greu dimineața.

 

Cafea sau ceai?

Cafea, cu lapte și zahăr atunci când este de la aparat, amară la ibric.

 

Dog person sau cat person?

Dog.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Aș încerca să aduc pace în lume.

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Spaniolii mi se par oameni calzi.

 

Iar dintre toate orașele lumii, pe care l-ai alege?

Aș alege chiar două, Malaga și Valencia. Pentru mare, plaje, atmosferă, oameni.

 

Ce persoană publică ai invita la o cafea sau bere?

Aș invita pe cineva cu experiență în domeniul financiar, cum este Warren Buffett.

 

Ce sfat ai pentru studenți?

Să fie muncitori și serioși.



bottom of page