top of page

Ramona Lazăr: Secretele unei vieți împlinite

Atunci când vorbești cu Ramona, prin fața ochilor începe să ți se deruleze o viață împlinită, tihnită și cu sens. Iar asta este ceva cu adevărat extraodinar într-o lume frământată de neliniști, unde oamenii ajung tot mai greu la echilibru, oricare ar fi el. Cărți întregi și un număr impresionant de specialiști ne spun cum să ne antrenăm să ajungem la o balanță între muncă și viață privată și, totodată, cum să ne protejăm în fața anxietății. Uimitor la Ramona este ușurința cu care își construiește propriul echilibru. Fire calmă, veselă și ancorată în ceea ce contează, Ramona este recunoscătoare pentru tot ceea ce trăiește în plan profesional și personal. Mulțumirea și recunoștința pentru ceea ce are sunt două dintre ingredientele ei secrete. Despre celelalte ne spune chiar ea:


“Fără să fac neapărat un motto din el, carpe diem este un îndemn de care încerc să țin cât mai mult cont. Sunt o persoană incurabil de optimistă și plec de la premisa că din fiecare încercare am ceva de învățat și că totul va fi bine. Nu sunt indiferentă la ce se întâmplă în jurul meu, fac tot ce ține de mine ca binele să avanseze în lume, însă am grijă să-mi creez bula mea de fericire și, recunosc, de cele mai multe ori reușesc să mă izolez de știrile care îmi fac rău și asupra cărora nu am nicio putere de schimbare”.


Cu un simț sofisticat al stării de bine, Ramona spune că, după 21 de ani petrecuți în grupul IULIUS, serviciul este a doua ei familie. Născută la Vatra Dornei și îndrăgostită iremediabil de Iași, Ramona s-a alăturat grupului IULIUS de pe băncile facultății, când încă era studentă la facultatea de Finanțe - Bănci. A aplicat pentru un post de vânzătoare, însă a fost selectată pentru departamentul Relații Clienți și, de atunci, a urcat treaptă cu treaptă în departamentul financiar al grupului. În prezent, Ramona este economist responsabil cu mai multe proiecte ale grupului, printre care cele în dezvoltare, proiectele de retail - Family Market – de la Miroslava și Bucium. Am întrebat-o pe Ramona care este secretul longevității sale la job:


“21 de ani au trecut ca gândul și ca vântul. Par mulți, e drept, însă când fiecare zi e o provocare nu simți cum trec. Pe de altă parte, este și felul meu de a fi. Când îmi găsesc echilibrul, sunt statornică. Mi-am câștigat în timp recunoașterea și încrederea colegilor, iar azi, după ce am atins un anumit nivel de cunoaștere și experiență, munca e plăcere”.


Un mare fan al Excel-ului, Ramona nu-și poate imagina un job care să i se potrivească mai bine. Își dorește, însă, să învețe mereu ceva nou, motiv pentru care apreciază mult cursurile de comunicare, Excel profesional sau time management.


La fel ca și viața profesională, viața personală a Ramonei este plină de armonie și bucurie. Sportul ocupă un loc important în viața ei, la fel și rolul de mămică de preadolescent, alături de care retrăiește cele mai importante momente ale vieții:


“Fac sport de trei ori pe săptămână și fără mișcare nu mi-aș putea imagina viața. Locuim la casă, lângă pădure, și împreună cu soțul și băiatul nostru ne place să facem plimbări lungi în pădure, cu bicicletele. Ieșim mult în aer liber, avem o comunitate minunată împreună cu care facem lucruri frumoase. În timpul carantinei din primăvara lui 2020 am bătut pădurile în lung și lat, am montat corturi în curte, am făcut focuri de tabără”.


Ramona, ca să o cităm pe Anne Frank, oricine este fericit, îi va face fericiți pe cei din jur. Îți mulțumim pentru aura ta și starea de bine pe care o emani cu grație!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Work from home sau work from office?

Sunt fan venitul la birou. Mă concentrez mult mai bine și interacționez bine cu colegii. În plus, îmi place separarea mai clară a celor două planuri.

 

Vin sau bere?

Vin clar, alb, prosecco și mai bine.

 

Mare sau munte?

Cred că nu pot să le separ. În suflet, am muntele, pentru liniște în gânduri. Mă regasesc mult mai mult întinsă pe iarbă, cu mirosul de brad în nări. Pe de altă parte, vâltoarea mării mă cheamă măcar o dată pe an.

 

Cafea sau ceai?

Ador aroma de cafea, dimineața. Sunt norocoasă că o pregătește soțul în fiecare dimineață. Îmi place mirosul ei și simt cum îmi inundă venele.

 

Dog person sau cat person?

Cat person. Am reușit chiar performanța de a învăța una dintre pisici să-și facă nevoile la toaletă. Pisica m-a învățat empatia. Sunt terapeutice.

 

Dacă ți s-ar da o super putere, ce ai face cu ea?

Cred că aș vrea să încetinesc timpul. Simt că trece prea repede. Simt că nicio zi nu trebuie să treacă pe lângă mine fără să îi dau valoare. Fiecare moment este important. Vreau ca atunci când pun capul pe pernă, să spun că am făcut ceva important.

 

Alege o culoare și spune de ce?

Acum sunt la un roz prăfuit. Am avut o culoare preferată, în funcție de fiecare perioadă din viața mea. Acum sunt pe modul liniște, exact ceea ce îmi inspiră acest roz prăfuit. Am avut și perioade de portocaliu, roșu sau albastru.

 

Un film preferat?

Am un film pentru care am făcut obsesie: Eat, Pray, Love.

 

Ultima carte citită sau cartea la care ai vrea să revii mereu?

Ultima – „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Mi-a plăcut și „Flori pentru Algeron” sau seria „Fluturi” de Irina Binder.

 

Dacă nu te-ai fi născut româncă, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Cred că italiancă.

 

Dintre toate orașele lumii în care ai vrea să trăiești?

Valencia – îmbină vechiul cu noul. Este și un oraș al adulților, dar și al copiilor.

 

Ce ai face diferit, dacă ar fi să iei viața de la capăt?

Pâna la 42, am luat-o de la capăt de vreo trei ori. Nu m-am uitat niciodată în spate. Nu aș face nimic diferit. Am tot ce îmi doresc și un pic mai mult decât aș fi visat vreodată: înțelegere, un soț minunat, un copil grozav, un job perfect. Sunt un om fericit și împlinit.

 

Care este piesa ta vestimentară preferată?

La birou, mă îmbrac în sacou și tocuri. În privat, sunt fan hanorac.





bottom of page